I utvärderingen utreddes hur den palliativa vården har ordnats på HUS, hur den har utvecklats under de senaste åren och hur servicekedjan mellan primärvården och den specialiserade sjukvården fungerar. Med palliativ vård avses helhetsbetonad vård av en obotligt sjuk patient och dennes närstående i syfte att lindra symtomen och förbättra livskvaliteten. Vård i livets slutskede är en del av den palliativa vården, dess sista fas.
HUS har en central roll i ordnandet av palliativ vård
HUS är skyldigt att ordna palliativ vård och vård i livets slutskede på krävande specialnivå inom Södra Finlands samarbetsområde och att samordna servicekedjorna. HUS Cancercentrums Palliativt centrum ansvarar för tjänsterna. Centret tillhandahåller vård och stöd främst till cancer- och ALS-patienter i ett tidigt skede utöver behandlingarna samt när sjukdomen framskrider. Arbetet med att utveckla tjänster för andra patientgrupper, såsom hjärt-, lung- och leverpatienter, håller på att inledas.
HUS köper vård i livets slutskede på krävande specialnivå av Terhohemmet, dit patienterna hänvisas enligt gemensamt överenskomna medicinska och sociala kriterier. Tjänster som tillhandahålls i hemmet på krävande specialnivå är tills vidare inte tillgängliga. Ordnandet av dem utreds i samarbete mellan HUS, välfärdsområdena och Terhohemmet. En palliativ avdelning med 10 platser kommer att öppnas på Brosjukhuset under 2024.
HUS har på många sätt utvecklat den palliativa vården. HUS deltar i det nationella programmet för produktion och kvalitetsförbättring av palliativa vårdtjänster och har fått 1,6 miljoner euro i finansiering av SHM för utvecklingsarbetet. Bland annat utökades konsultationsstödet, jourringen inledde sin verksamhet 2023 och en verksamhetsmodell har skapats för att uppmärksamma familjens minderåriga barn.
År 2023 uppgick det palliativa centrets verksamhetskostnader till 5,8 miljoner euro, varav personalkostnaderna var cirka 28 procent och köp av tjänster cirka 67 procent. Verksamhetskostnaderna ökade med cirka 32 procent jämfört med året innan. Orsakerna till detta var löneuppgörelsen inom social- och hälsovården och ökningen i antalet anställda på enheten.
Personalsituationen på palliativa centret är bra
På det palliativa centret arbetar 10 läkare, 8 sjukskötare, 8 psykologer, en psykiater, sexualterapeuter och 3 sekreterare, av vilka många arbetar deltid. Tillgången till sjukskötare är bra och avgångsomsättningen liten. Det finns gott om läkare för ordinarie arbete, men det är svårt att få vikarier. Situationen är bra jämfört med hela landet.
Alla specialistläkare vid centret har specialkompetens i palliativ medicin och största delen av sjukskötarna har avlagt specialiseringsexamen i palliativ vård. HUS ordnar regelbundet föreläsningar om palliativ vård för personalen inom Södra Finlands samarbetsområde. Arbetshandledning erbjuds alla arbetstagare och man deltar aktivt i den.
Efterfrågan på palliativ vård ökar
År 2023 fick HUS Palliativa centrum 2101 remisser. Antalet remisser ökade med 9,2 procent jämfört med året innan bland annat på grund av en bättre identifiering av behovet av palliativ vård och det ökade antalet patienter på Cancercentrum. Enheten för psykosocialt stöd fick 1028 remisser och antalet ökade med 4,7 procent jämfört med året innan.
År 2023 vårdade HUS Palliativa centrum 2677 patienter. Patientantalet ökade med 8,2 procent jämfört med året innan. Det har tidvis förekommit fördröjningar i tillgången till vård. År 2023 varierade medianen för väntetiden för läkarens första besök mellan 9 och 26 dygn och för återbesök mellan 25 och 52 dygn per månad.
Det finns ingen heltäckande statistik om palliativa vårdtjänster. Vårdriktlinjerna för palliativ vård och vård i livets slutskede dokumenteras inte heltäckande med ICD-10-koder, som skulle möjliggöra till exempel uppföljning av palliativa patienters jourbesök.
Patienterna är i huvudsak nöjda med den palliativa vården
År 2023 var NPS-rekommendationsindexet som mäter kundupplevelsen 73,6, vilket överskrider HUS målnivå (70). Två anmärkningar om den palliativa enheten gjordes 2023. Inga klagomål lämnades in till regionförvaltningsverket eller Valvira 2022–2023.
Enligt forskningslitteraturen är nöjdheten större hos de patienter som får palliativ vård i enlighet med vårdrekommendationerna och tidigt inledd vård, vård vid en enhet som specialiserat sig på palliativ vård samt som vårdas av ett multiprofessionellt vårdteam. Flexibilitet, mångsidiga serviceformer och möjlighet till integritet är viktiga. Patientens och vårdpersonalens smidiga interaktion, läkarens förmåga till empati samt möjligheten att fatta beslut som gäller patienten själv ökar vårdtillfredsställelsen. Patientens och de närståendes vårdtillfredsställelse förbättras av att de får tillräckligt med information om vården och om vårdens kontinuitet.
Utvärderingen har beskrivits mer detaljerat i utvärderingsberättelsen 2023.