Sök
Close this search box.

Förlossningsverksamhet och fertilitetsbehandlingar

Dela sida

I utvärderingen utreddes ordnandet av förlossningsverksamhet och fertilitetsbehandlingar, resurserna, tillgången till vård samt förlossningsverksamhetens kvalitet och kundperspektiv.

HUS har förlossningsavdelningar på Kvinnokliniken samt på Esbo, Hyvinge och Lojo sjukhus. År 2023 fanns det sammanlagt 33 förlossningssalar.

År 2023 var antalet förlossningar 15 283 på HUS, två procent mindre än 2022. Antalet förlossningar har minskat i hela landet, också på HUS område.

Enligt utvärderingsresultaten är kunderna till stor del nöjda med den vård de får.

Efterfrågan på fertilitetsbehandlingar har ökat kraftigt

År 2023 inkom 3 879 remisser till fertilitetsbehandlingar och antalet patienter var 8 863. Antalet remisser har ökat med 36 procent och antalet patienter med 21,5 procent jämfört med 2018. Efterfrågan på behandlingar har ökat till exempel till följd av att behandlingar med donerade könsceller inleddes inom den offentliga sektorn 2020 samt att önskan om att få barn dröjer till en senare ålder.

Tidsfristen på ett halvt år för att få vård enligt hälso- och sjukvårdslagen uppfylls väl inom fertilitetsbehandlingar med egna könsceller. Däremot påverkas behandlingar med donerade könsceller av tillgången till dem och behandlingarna omfattas inte av vårdgarantin. Väntetiden för behandlingar med donerade spermier är cirka 1 år och 3 månader och för behandling med donerade äggceller cirka 2 år. Det är inte möjligt att öka antalet behandlingar med egna könsceller med nuvarande resurser.

Revisionsnämnden rekommenderar att HUS om möjligt ska medverka till att väntetiderna för fertilitetsbehandlingar förkortas.

Kvalitet och patientsäkerhet

Inom verksamhetsområdet Kvinnosjukdomar och förlossningar tillämpas en aktuell och ändamålsenlig patientsäkerhetsstrategi samt verksamhetssätt för rapportering och hantering av negativa händelser.

HUS producerar information för THL:s register över födda barn i vilket man dokumenterar många uppgifter. Förlossningsvårdens effektivitet följs också upp med egna mätare. I utvärderingen framkom att HUS inte använder alla internationella kvalitetsmätare för uppföljning av förlossningsvården, såsom International Consortium for Health Outcomes (ICHOM), som bland annat följer upp mammans upplevelse och livskvalitet efter förlossningen. Revisionsnämnden rekommenderar att HUS överväger att ta i bruk internationella kvalitetsmätare inom uppföljningen av förlossningsvårdens kvalitet.

Utvärderingen beskrivs mer detaljerat i utvärderingsberättelsen 2023 och i utvärderingspromemorian. 

Utvärderingsberättelse 2023, pdf 2,5 Mb.

Utvärderingspromemoria. Ordnande av förlossningar och fertilitetsbehandlingar, pdf 373 kb (på finska)