Revisionsnämnden ska ordna en granskning av förvaltningen och ekonomin samt utvärdera utfallet av de mål som ställts upp för HUS. Dessutom bedömer nämnden om verksamheten har ordnats på ett resultatrikt och ändamålsenligt sätt. Revisionsnämnden är ett organ som är oberoende av den operativa ledningen med uppgift att producera information som stöd för beslutsfattandet. Nämndens uppgifter grundar sig på välfärdsområdeslagen och den har omfattande rätt att få information. Revisionsnämndens arbete grundar sig på en utvärderingsplan som omfattar hela mandatperioden. Vid valet av teman uppmärksammas strategin, deras betydelse för HUS verksamhet samt målen i reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet. Temana samordnas också med den interna revisionen och revisorn.
Resultaten av revisionsnämndens utvärderingar publiceras årligen i utvärderingsberättelsen som rapporteras till sammanslutningens stämma. Nämnden utvärderar årligen hur de mål som ställts upp i budgeten har uppnåtts, tillgången till vård, det ekonomiska läget och produktiviteten. Dessutom utvärderades år 2023 ledningen av vårdarbetet, förlossningsverksamheten och fertilitetsbehandlingar, hjälpmedelstjänster, ordnandet av palliativ vård och den externa kommunikationen. En separat utvärdering gjordes av personalresurserna och ledningen av dem. Resultaten av utvärderingen rapporterades till sammanslutningens stämma redan i december 2023.
Utvärderingsberättelsen består av tre olika delar: Utvärderingsberättelsen 2023, sammanfattningar som publiceras på webbplatsen www.arviointikertomushus.fi samt mer omfattande utvärderingspromemorior om en del teman. Källuppgifterna har angetts med fotnoter och de som varit föremål för utvärderingen har haft möjlighet att granska utvärderingstexterna.
I utvärderingsberättelsen för 2023 ger revisionsnämnden 9 rekommendationer. Utöver dessa gavs sammanslutningens stämma i december 2023 16 rekommendationer som gäller personalresurser.
Positiv utveckling och framgångar
I en stor organisation sker hela tiden en positiv utveckling som revisionsnämnden vill beakta i utvärderingsberättelsen. En positiv utveckling och framgångar skedde till exempel i följande:
- Kunderna är mycket nöjda med den vård de får. Mellan 2020 och 2023 steg NPS-talet som mäter kundnöjdheten från 64 till 79. NPS mäter hur sannolikt det är att kunden rekommenderar HUS till sin närstående.
- År 2023 var antalet arbetssökande fler än året innan. Personalens arbetsförmåga är på en god nivå och det skedde få olycksfall i arbetet. De direkta kostnaderna för sjukfrånvaro var 3,18 procent av lönesumman, vilket är en mindre andel än i andra välfärdsområden. Kostnaderna för hyrd vårdpersonal sjönk jämfört med året innan.
- Förändringen från samkommunen HNS till HUS-sammanslutningen genomfördes smidigt.
- Cancercentrum var först i Norden att få erkännandet som Magnetsjukhus för utmärkt vårdarbete.
- Man lyckades minska IT-förvaltningens kostnader med cirka 7,9 miljoner euro genom att minska inköpen av tjänster.
- Fördelarna med Hälsobyns tjänster har uppskattats till hundratals miljoner euro. Tjänsterna sparar vårdpersonalens tid och förbättrar medborgarnas livskvalitet. Bra exempel på detta är den neurologiska webbrehabiliteringen och den digitala vårdvägen för barn med diabetes. Genom den digitala vårdvägen för sömnapné har man kunnat öka vårdkapaciteten och minska kostnaderna. Webbterapin har också påvisats vara effektiv. Man behöver inte köa till webbterapin och med hjälp av den kan man vårda många fler patienter än på terapeutens mottagning.
- Chattbotten på webbplatsen Hus.fi hjälper till att hitta information om laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar, ger råd om tidsbokning och berättar om överbelastnings- och väntetider. Väntetiderna till akutmottagningar publiceras i realtid på HUS webbplats.
- Organtransplantationer genomfördes i större utsträckning än någonsin tidigare, sammanlagt 475.
- Den manuella statistikföringen av elsparkcykelolyckor på HUS akutmottagningar ledde till att användningen av dem begränsades nattetid och antalet olyckor minskade. Akutpersonalen belönades med ett trafiksäkerhetsstipendium.
- HUS Apoteks totala läkemedelssvinn har minskat betydligt tack vare ansvarsarbetet inom resultatområdet. År 2023 var det totala läkemedelssvinnet 507 000 euro, medan det ännu 2021 var 928 000 euro.