Sök
Close this search box.

Revisionsnämndens rekommendationer 2023

Dela sida

Revisionsnämnden ger i sin utvärderingsberättelse 9 rekommendationer för utvecklingen av verksamheten. De observationer som rekommendationerna grundar sig på presenteras i utvärderingsberättelsens kapitel i samband med varje ämne. Nämnden anser att det är nödvändigt att verkställa rekommendationerna 1–3 för att till exempel säkerställa att kraven i lagstiftningen iakttas och att man håller sig till den strikta ekonomiska ramen. Rekommendationerna 4–9 är viktiga med tanke på utvecklingen av verksamhetens effektivitet. 

I revisionsnämndens arbetsprogram ingick också en utvärdering av personalresurserna och ledningen av dem. I december 2023 gav nämnden sammanslutningens stämma de utvärderingsresultat som den ansåg vara viktiga med tanke på verksamhetens effektivitet, dvs 16 rekommendationer. Utvärderingen och rekommendationerna finns på adressen www.arviointikertomushus.fi.

Rekommendationer vars verkställande revisionsnämnden anser vara nödvändiga

  1. Tryggande av tillgången till vård

    1.1. HUS ska hitta metoder för att säkerställa lagenlig tillgång till vård i enlighet med Valviras föreskrift före 31.3.2025. Uppfyllandet av föreskriften förutsätter att man samarbetar med HUS-sammanslutningens ägare. Revisionsnämnden har gett en motsvarande rekommendation också under tidigare år.

    1.2. Revisionsnämnden fäster fortfarande allvarlig uppmärksamhet vid tillgången till mentalvårdstjänster för barn och unga. Utvecklingen av mentalvårdstjänsterna för barn och unga i samarbete med välfärdsområdena och Helsingfors stad bör fortsätta. HUS ska satsa särskilt på barn- och ungdomspsykiatrins tillgänglighet och säkerställa att man inom HUS inte använder deloptimering i lönesättningen och rekryteringen av dessa specialister.

    1.3. De långa totala vårdtiderna på jouren ska göras kortare i samarbete med välfärdsområdena och Helsingfors stad.

  2. Verkställande av strategin

    2.1. I budgeten ska man ställa upp mätbara mål, indikatorer och målnivåer på HUS-nivå för strategin och dess fokusområden. Målen ska ställas upp så att HUS ägare och andra intressegrupper kan följa upp hur strategin framskrider under strategiperioden. Revisionsnämnden gav en motsvarande rekommendation också i utvärderingsberättelsen för 2022.

    2.2. Målnivån för strategiska projekt i förhållande till de strategiska prioriteringarna bör höjas.

  3. Stabilisering av det ekonomiska läget

    3.1. För att stabilisera HUS ekonomiska läge krävs konkreta mål och åtgärder som överenskommits med Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad. Revisionsnämnden konstaterar att åtgärderna i produktivitets- och sparprogrammen inte har varit tillräckliga för att balansera ekonomin.

    3.2. Mer information om tjänsternas kostnadseffektivitet ska produceras och användas i beslutsfattandet.

Rekommendationer vars genomförande förbättrar verksamhetens resultat

  1. Ledning av vårdarbetet

    4.1. Vårdarbetets direktörer och chefer ska tryggas jämlika förutsättningar att leda och utveckla vårdarbetet. Arbetsbeskrivningarna för direktörer och chefer inom vårdarbete ska uppdateras och det ska säkerställas att arbetsfördelningen är tydlig och konsekvent.

    4.2. HUS ska utreda möjligheterna att inrätta utbildnings- och specialiseringsvakanser för kliniskt vårdarbete som föreslagits av SHM samt vakanser för kliniskt specialiserade sjukskötare som ett sätt att förbättra tillgången till tjänster och öka organisationens förmåga att hålla kvar personal samt dragningskraft.

    4.3. Expertisen inom vårdarbetet ska utnyttjas i utvecklingen av patienternas vårdkedjor samt i samarbetet med välfärdsområdena

  2. Kvaliteten på förlossningsverksamheten och tillgången till fertilitetsbehandlingar

    5.1. I samband med uppföljningen av förlossningskvaliteten ska HUS överväga att ta i bruk mångsidigare internationella kvalitetsmätare som hänför sig till förlossningsvården och tiden efter förlossningen.

    5.2. HUS ska så långt det är möjligt medverka till att väntetiderna för fertilitetsbehandlingar förkortas.

  3. Ordnande av hjälpmedelstjänster

    Ändamålsenligheten med att ordna hjälpmedelstjänster ska utredas med beaktande av HUS organiseringsansvar.

  4. Servicekedjor och tillgång till palliativ vård

    7.1. Utöver cancer- och ALS-patienter ska servicekedjor för palliativ vård skapas också för andra patientgrupper.

    7.2. I servicekedjan för palliativ vård ska ingå hemsjukhusverksamhet på krävande specialnivå.

  5. Kommunikation till kunder och patienter

    8.1. Information om väntetider för tillgång till vård, vårdresultat och effektivitet bör ökas på HUS webbplats. Informationen ska finnas tillgänglig enligt specialitet.

    8.2. NPS-resultat som beskriver kundnöjdheten ska publiceras på webbplatsen per enhet.

  6. Utveckling av kunskapsunderlag som behövs i ledningen

    Ledningen och utvecklingen av verksamheten förutsätter ett tillräckligt omfattande och tillförlitligt kunskapsunderlag. I revisionsnämndens utvärderingsarbete framkommer ofta att kunskapsunderlaget är begränsat och att dess utveckling är utmanande. Utifrån utvärderingar från de senaste åren behövs det mer information för att stöda ledningen av HUS bland annat i fråga om personalresurser och personalens kompetens, tjänsternas kvalitet, kostnadseffektivitet och upphandlingar

    Revisionsnämnden rekommenderar att utvecklingen av kunskapsunderlaget som används i ledningen ska fortsätta målmedvetet.