Sök
Close this search box.

Ordförandens översikt 2023

Dela sida

Bästa läsare, bakom oss ligger HUS-sammanslutningens första verksamhetsår och du läser revisionsnämndens första utvärderingsberättelse. Även om reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet inte förändrade HUS uppgifter märkbart, kommer den att påverka också den specialiserade sjukvården i Nyland på många sätt. I fortsättningen är det viktigt att utveckla och samordna tjänsterna med välfärdsområdena och Helsingfors stad. Utöver detta är det viktigt att trygga resurserna för den specialiserade sjukvården inom de övriga social- och hälsovårdstjänsterna.

HUS organisationsstruktur förnyades så att den motsvarar det nya sättet att ordna social- och hälsovård i Nyland. Dessutom grundades en enhet för hantering av kundrelationer för att leda samarbetet med välfärdsområdena. Syftet med dessa ändringar är att åstadkomma smidiga vårdkedjor och serviceprocesser för primärvårdens och den specialiserade sjukvårdens gemensamma kunder. Betydelsen av ett gott samarbete framhävs när ansvaret för att ordna primärvård och specialiserad sjukvård bibehålls hos de olika organisationerna. 

En annan betydande förändring skedde i finansieringen. HUS får sin finansiering från välfärdsområdena och Helsingfors stad och sammanslutningen får ingen direkt statlig finansiering. Underskottet för 2023 är cirka 111 miljoner euro och anpassningsbehovet för de kommande tre åren är 225 miljoner euro. Situationen är svår, eftersom den strikta ekonomiska ramen inte möjliggör en ökning av servicemängden och orsakar därmed utmaningar i att iaktta tidsfristerna för tillgången till vård. 

HUS-sammanslutningens högsta beslutande organ är sammanslutningens stämma, till vilken revisionsnämnden ger sin årliga utvärderingsberättelse. Eftersom fullmäktige inte längre finns har diskussionen om revisionsnämndens observationer och rekommendationer varit knapp. Utlåtandet från sammanslutningens styrelse om utvärderingsberättelsen kan ses som en dialog med revisionsnämnden. Utlåtandet och dess beredning utgör i bästa fall ett redskap för att delge revisionsnämndens rekommendationer till organisationen och göra dem till en del av verksamhetsutvecklingen. I utlåtandet om utvärderingsberättelsen 2022 beskrivs endast få konkreta åtgärder för att genomföra rekommendationerna och de ansvariga instanserna och tidtabellerna för verkställandet har i huvudsak fastställts på allmän nivå. Detta kan påverka hur väl rekommendationerna beaktas i utvecklingen av verksamheten och försvåra uppföljningen av utfallet.

HUS strategi för 2023–2027 färdigställdes. Visionen är ”Framstående vård tillsammans” och strategiska fokusområden är kund- och personalupplevelse, samarbete mellan välfärdsområdena, kontinuerlig förbättring och förnyelse samt hållbar ekonomi. För att uppnå målen krävs information om verksamhetens resultat och jämförelse med verksamheten på de bästa sjukhusen. Dessutom behövs tydliga mål, målvärden och gemensamt överenskomna mätare. Eftersom strategin är det viktigaste verktyget för att styra HUS verksamhet i önskad riktning, borde den också vara synlig i budgeten och i de uppställda budgetmålen. Utvärderingen av strategins utfall är revisionsnämndens centrala uppgift och i produktionen av mångsidig utvärderingsinformation om HUS verksamhet stöder revisionsnämnden genomförandet av strategin.

I tidskriften Newsweeks jämförelse var Nordens bästa sjukhus 2024 Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, som bedömdes vara det 7:e bästa i världen. HUS låg på 50:e plats i samma jämförelse, placeringen sjönk från 39:e plats året innan. I denna utvärderingsberättelse har HUS verksamhet delvis jämförts med Karolinska Universitetssjukhuset. Revisionsnämnden strävar efter att i sitt utvärderingsarbete öka jämförelsen med andra aktörer som kan ge lärdomar.

Utöver utvärderingsberättelsen kan revisionsnämnden även ge andra utlåtanden. Nämnden rapporterade i december 2023 till sammanslutningens stämma om resultaten av utvärderingen av personalresurserna och ledningen av dem. Utifrån utvärderingen bör personalrekryteringen, företagshälsovården och lönesystemet vidareutvecklas för att säkerställa HUS förmåga att hålla kvar personal samt dragningskraft. Nämnden rekommenderar att ett konkret åtgärdsprogram utarbetas för att trygga tillgången till personal och att kunskapsunderlaget som stöder personalledningen förbättras.

När man tävlar om kompetent personal ska man också beakta vardagens smidighet, till exempel resor till och från arbetet, parkeringsmöjligheter, cykelparkeringar och flexibel arbetstid. I utvärderingen av personalresurserna framkom också goda resultat och nya verksamhetssätt. Till exempel rekryteringssamordnarna är ett viktigt stöd för cheferna och närvårdarnas arbetsbeskrivningar har breddats framgångsrikt. Personalens arbetsförmåga är god, antalet arbetssökande var fler än tidigare och ett mindre antal anställda har lämnat HUS. Enligt resultaten från personalenkäten 2024 är fler än tidigare beredda att rekommendera sin egen arbetsplats.  Pensioneringen av arbetstagare, befolkningens åldrande och det ökade servicebehovet förutsätter dock att HUS även i fortsättningen fäster särskild uppmärksamhet vid sin förmåga att hålla kvar personal samt dragningskraft.

Revisionsnämnden fäster uppmärksamhet vid att de flesta rekommendationerna i utvärderingsberättelsen 2022 fortfarande är aktuella. Enligt nämnden är det mycket viktigt att arbetet fortsätter för att skapa smidiga vård- och servicekedjor inom mentalvårdstjänster för barn och unga. Detta förutsätter samarbete mellan organisationerna, men också inom HUS. En effektivare användning av lokalerna bör också fortsätta och resultatområdena och resultatenheterna har här en central roll. I utvärderingsberättelserna har nämnden också upprepat framfört att det behövs mer information om tjänsternas effektivitet och kostnadseffektivitet för att styra verksamheten.

Slutligen vill jag tacka alla arbetstagare och tjänsteinnehavare på HUS för det livsviktiga arbete som ni utför för allas välbefinnande.