Revisionsnämndens lagstadgade uppgift är att ordna en granskning av förvaltningen och ekonomin och utvärdera utfallet av de mål som ställts upp för HUS samt bedöma huruvida verksamheten är ordnad på ett resultatrikt och ändamålsenligt sätt. Revisionsnämnden är ett organ som är oberoende av den operativa ledningen med uppgift att producera information som stöd för ledningen och beslutsfattandet. Revisionsnämndens arbete grundar sig på en utvärderingsplan som omfattar hela mandatperioden och på årliga arbetsprogram. Vid valet av teman uppmärksammas strategin, dess betydelse för HUS verksamhet samt målen i reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet.
Utvärderingsberättelsen lämnas årligen till sammanslutningens stämma. Nämnden utvärderar årligen hur de mål som ställts upp i budgeten har uppnåtts, tillgången till vård och det ekonomiska läget. År 2024 utvärderades dessutom jämlikheten i tillgången till vård, ägarstyrningen av dotterbolag, tillsynen av avtal om köpta tjänster, företagssamarbete, korruptionsbekämpning, finansiering av forskningsverksamhet, utveckling av upphandlingsverksamheten, specialomsorger om personer med utvecklingsstörning samt ordnandet av vård av sällsynta sjukdomar. Utvärderingen gällde också resultatområdena Tjänster för kvinnor, barn och unga, Operativa tjänster samt Centrum för akut-, operations- och intensivvård.
Utvärderingsberättelsen för 2024 är mer koncis än under tidigare år och den fokuserar på att beskriva de viktigaste observationerna som framkommit i utvärderingen. På så sätt har nämnden strävat efter att öka utvärderingsberättelsens läsbarhet, tillgänglighet och användbarhet. Mer omfattande utvärderingspromemorior på finska har publicerats om utvärderingarna, av vilka framgår genomförandet av utvärderingen, bakgrunden till utvärderingstemat samt källhänvisningar. Nytt är också att nämnden har godkänt och publicerat utvärderingspromemoriorna genast när de blivit klara.
I utvärderingsberättelsen för 2024 ges 10 rekommendationer. Revisionsnämnden anser det nödvändigt att finansieringen av HUS-sammanslutningen säkerställs så att den tryggar en lagenlig och jämlik tillgång till vård för patienterna. Större uppmärksamhet bör fästas vid jämlikhet i tillgången till vård och i större utsträckning tillämpa principen om en kö. Trots det svåra ekonomiska läget är det nödvändigt att trygga tillräckliga resurser för forskning med tanke på HUS framgång och kostnadseffektiva tjänster inom den specialiserade sjukvården. Dessutom rekommenderar nämnden att dottersammanslutningarnas ägarstrategi skärps, att man skapar en helhetsbild av avtalen om köpta tjänster, skapar riktlinjer och anvisningar för företagssamarbetet och beaktar riskerna i anslutning till korruption som en del av riskhanteringsprocessen. Tillräcklig personal ska tryggas för specialomsorgstjänsterna för personer med utvecklingsstörning och vårdvägarna för personer med sällsynta sjukdomar ska utvecklas regionalt. Nämnden rekommenderar också att förutsättningarna för ledningen av resultatområdena stärks med tydliga mål och genom att säkerställa att de aktuella uppgifter som behövs för ledningen finns tillgängliga samt att ledningen samarbetar på olika organisations- och beslutsnivåer.
I kapitel 3, 6 och 8 i utvärderingsberättelsen utnyttjades artificiell intelligens i utkastet till texten.
Framgångar och prestationer 2024
År 2024 utvecklades HUS mycket positivt och revisionsnämnden lyfter fram följande framgångar och prestationer.
- Patienterna är mycket nöjda med HUS tjänster. År 2024 steg rekommendationsindextalet NPS till 80, vilket är ett utmärkt resultat.
- Trots det strama ekonomiska läget utökades serviceproduktionen och vårdköer avvecklades inom flera specialiteter. Antalet patienter som väntat över ett halvt år på vård minskade med nästan en femtedel jämfört med året innan. Antalet operationer utökades särskilt inom specialiteterna neurokirurgi och bukkirurgi.
- Genom produktivitetsprogrammet uppnåddes besparingar på nästan 30 miljoner euro, medan målet var 15 miljoner euro. Produktiviteten förbättrades bland annat av operationsavdelningarnas personalpool, som förhindrade annulleringen av cirka 900 operationssalsdagar. Användningen av hyrd arbetskraft minskade med cirka 7 miljoner euro, medan målet var en besparing på en miljon euro.
- HUS bjöds in till europeiska universitetssjukhusnätverket (EUHA, European University Hospital Alliance). Elva ledande universitetssjukhus i Europa är medlemmar i nätverket som främjar spetskompetens inom hälso- och sjukvård, forskning och utbildning. Dessutom deltar HUS i nordiska universitetssjukhusförbundet (Nordic University Hospital Alliance, NUHA) som grundades i maj 2024. Nätverkande skapar förutsättningar för att jämföra och utveckla den egna verksamheten internationellt.
- Hälsoviktsprogrammet som ordnades som distanstjänst av Hälsoviktshuset har förbättrat tillgången till vård vid behandling av fetma. Hösten 2024 hade 11 000 patienter vårdats på den digitala vårdvägen.
- Hälsobyns digitala vårdväg för insulinpumpsbehandling för barn sparar årligen cirka 90 000 euro jämfört med den traditionella vården, då sjukhusdagarna i anslutning till inledandet av behandlingen har kunnat minskas från tre till en. Besparingarna uppgår uppskattningsvis till ca 365 000 euro före år 2026.
- På Reproduktionsmedicinska enheten ökade antalet assisterade befruktningar med mer än 12 procent jämfört med 2023. Särskilt ökade behandlingarna med donerade spermier, över 42 procent.
- Finlands första handtransplantation utfördes på HUS.
- Telefontjänsten som startades vid resultatenheten för kvinnosjukdomar och förlossningar styr föderskorna till ett sjukhus där det finns plats; på så sätt kan man undvika överbelastning.
- Upphandlingsskulden som uppkommit under årens lopp har avvecklats och besparingarna inom upphandlingar var nästan 11 miljoner euro i de konkurrensutsättningar som slutfördes 2024. HUS belönades som en progressiv aktör inom ekologiskt hållbar upphandling.