Revisionsnämndens översikt för 2024

Dela sida

Du läser revisionsnämndens sista utvärderingsberättelse för mandatperioden. Mandatperioden och därmed också utvärderingen har varit föremål för stora förändringar. Samkommunen HNS blev HUS-sammanslutningen, de ekonomiska ramvillkoren skärptes betydligt och det politiska beslutssystemet ändrades. Samtidigt har reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och förändringen i Finlands säkerhetsmiljö orsakat stora förändringar i verksamhetsmiljön. Nämndens utvärderingsarbete fortsatte dock som tidigare. Revisionsnämnden gav under sin mandatperiod 2 utvärderingsberättelser och sammanlagt 35 rekommendationer.

Utvärderingsberättelsen ges till sammanslutningens stämma och sammanslutningens styrelse ger ett utlåtande om de åtgärder som berättelsen ger anledning till. Revisionsnämnden var inte nöjd med sammanslutningens styrelses utlåtande om utvärderingsberättelsen för 2023. Utlåtandet utgör inte till alla delar en enhetlig helhet utifrån vilken det är möjligt att få en uppfattning om vilka åtgärder de redovisningsskyldiga har vidtagit och kommer att vidta utifrån nämndens observationer och rekommendationer. Sambandet mellan nämndens rekommendationer och de åtgärder som föreslås i utlåtandet saknas. Revisionsnämnden föreslår att rekommendationerna i fortsättningen antecknas i utlåtandet från sammanslutningens styrelse och vid varje rekommendation anges vem som har berett utlåtandet, tidtabellen för verkställandet av rekommendationen och den ansvariga instansen.

I det nuvarande beslutssystemet, där HUS inte längre har ett eget fullmäktige, är dialogen mellan sammanslutningens styrelse och revisionsnämnden knapp. Delvis av denna orsak, men också för att främja utvärderingsarbetets effektivitet, beslutade revisionsnämnden att godkänna och publicera de utvärderingar som ingår i det årliga arbetsprogrammet genast när de blivit klara. På så sätt får beslutsfattarna och hela organisationen snabbare tillgång till resultaten av utvärderingsarbetet. 

HUS ekonomiska läge är svårt. Anpassningsbehovet 2025–2027 är sammanlagt 508 miljoner euro. Statsrådet beviljade inte HUS en förlängning för att täcka underskottet, utan underskottet ska täckas före utgången av 2025. Det är ett tufft krav. Svåra beslut fattades för att balansera ekonomin. Rekryteringsförbudet trädde i kraft på sommaren och på hösten fördes samarbetsförhandlingar som gällde hela personalen. Resultatet blev att 280 arbetstagares anställningsförhållande upphörde och 778 årsverken minskas genom en nedskärning i visstidsanställningar och med hjälp av pensioneringar. Största delen av uppsägningarna gällde administrationen, men även vårdpersonal och läkare sades upp. Aktörerna i Nyland ska i fortsättningen tillsammans kunna hantera efterfrågan på specialiserad sjukvård så att HUS med mindre resurser än tidigare kan producera de tjänster inom den specialiserade sjukvården som den har organiseringsansvar för.

Revisionsnämnden påpekar att de lagstadgade skyldigheterna gällande tillgången till vård och ramvillkoren för ekonomin strider mot varandra, vilket på nationell nivå förutsätter beslut om vilka tjänster som produceras med offentliga medel. Som grund för besluten behövs information om vårdens effektivitet och informationen ska vara ett kriterium när man beslutar om resursallokering mellan specialiteterna inom den specialiserade sjukvården. Även av denna anledning är det viktigt att trygga resurserna för forskningsarbetet trots det strama ekonomiska läget. Den effektivitetsenhet som grundades på HUS i början av 2025 har en viktig roll i distributionen och utnyttjandet av effektivitetsinformation, så dess resursfördelning bör säkerställas.

Trots det utmanande året lyckades HUS minska antalet patienter som väntat i över ett halvt år och öka antalet operationer. Vårdköerna är fortfarande långa inom ledproteskirurgi och starroperationer. En riklig användning av köpta tjänster kan försvåra utvecklingen av de egna tjänsterna. I fortsättningen måste man säkerställa en egen tillräcklig serviceproduktion för att organiseringsansvaret ska förverkligas. Det behövs också nya idéer om hur tjänsterna ska organiseras inom dessa specialiteter så att situationen fås under kontroll.

Att HUS hålls inom finansieringsramen är en utmaning för alla välfärdsområden i Nyland och det påverkar också finansieringen av andra social- och hälsovårdstjänster. I sin riksomfattande expertbedömning rekommenderar också THL att välfärdsområdena bör utveckla HUS ägarstyrning och tillsammans med HUS främja en omfattande strukturell förändring för att flytta tyngdpunkten i tjänsterna från specialistvården till basnivån. Även om tillgången till vård har förbättrats inom primärvården har efterfrågan på specialiserad sjukvård ännu inte börjat minska. Samtidigt räcker HUS budgetram inte till för att producera tjänster som motsvarar efterfrågan. För att i Nylands särlösning ska fungera är det viktigt att få ett gemensamt regionalt kunskapsunderlag som stöd för ledningen. 

Direktörernas löner och resultatpremier väckte diskussion både internt och utanför organisationen under året. Revisionsnämnden anser att resultatpremierna ska kopplas till utfallet av budgeten, strategin samt av tidsfristerna för tillgången till vård och att belöningssystemen ska vara transparenta och genuint uppmuntrande. Kriterierna för direktörernas resultatpremier har varit allt för vaga och oskäligt höga bonusar kan försämra det allmänna förtroendet för HUS och personalens engagemang i organisationen. 

Slutligen vill revisionsnämnden tacka alla arbetstagare och tjänsteinnehavare på HUS för ert viktiga arbete. Tillsammans klarar vi oss också under utmanande tider. Även om utvecklingsobjekten betonas i utvärderingsberättelserna vill nämnden också fästa uppmärksamhet vid de många framgångarna och prestationerna 2024. De har samlats på en egen sida längre ner i utvärderingsberättelsen.

Läs mer om revisionsnämnden och dess verksamhet.