I utvärderingen utreddes uppfyllandet av tidsfristerna för tillgången till icke-brådskande vård 2024 och de åtgärder som vidtagits för att förbättra tillgången till vård.
Det är svårt att säkerställa tillgången till vård enligt de lagstadgade tidsfristerna i ett svårt ekonomiskt läge, även om man lyckades öka antalet operationer och den övriga serviceproduktionen. Antalet patienter som väntat över ett halvt år på vård minskade, men särskilt inom ortopedi och ögonsjukdomar är situationen fortfarande svår. HUS ägare ska trygga en tillräcklig finansiering, och dessutom förutsätter hanteringen av efterfrågan på specialiserad sjukvård att tjänsterna utvecklas gemensamt och integrationen fördjupas. Uppmärksamhet bör fästas vid deloptimeringen både i verksamheten mellan ägarna och HUS och mellan resultatområdena och -enheterna i HUS.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010 § 52 och 53) ska en remiss som anlänt till sjukhuset behandlas inom 21 dygn, vårdbehovet bedömas inom 90 dygn och nödvändig vård inledas senast inom 180 dygn med beaktande av hur brådskande vården är. Inom mentalvårdstjänsterna för barn och unga under 23 år ska vårdbehovet bedömas inom 6 veckor från det att remissen anlände och vården inledas inom 3 månader från det att vårdbehovet konstaterats.
I mars 2024 ålade Valvira HUS-sammanslutningen att se till att tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård är lagenlig senast 31.3.2025. HUS har inte kunnat uppfylla kravet även om vårdköerna har förkortats.
I slutet av 2024 var det kalkylerade värdet på vårdskulden för patienter som väntat över 180 dygn cirka 47,8 miljoner euro, vilket skulle vara en kostnad av engångskaraktär för att avveckla vårdköerna. Dessutom skulle förebyggandet av vårdköer i fortsättningen förutsätta en ökning av verksamhetsvolymen, vars kostnadskalkyl är 20–30 miljoner euro.
Behandlingen av remisser inom utsatt tid genomfördes bättre än tidigare
År 2024 mottog HUS 357 147 icke-brådskande remisser. Antalet remisser ökade mest inom specialiteten cancersjukdomar (11,6 %) och sjönk mest inom ungdomspsykiatrin (-9,6 %). Efterfrågan på specialiserad sjukvård ligger ungefär på samma nivå som under de senaste åren.
Av de inkomna remisserna behandlades 1,9 procent efter tidsfristen på 3 veckor, medan motsvarande andel 2023 var 2,5 procent. Enligt THL:s uppgifter förverkligades tidsfristen för behandling av remisser något sämre vid HUS än i andra välfärdsområden som har ett universitetssjukhus.
Antalet personer som väntat över ett halvt år på vård minskade
I slutet av 2024 hade 10 196 patienter, 27,0 procent, väntat på en bedömning av vårdbehovet i över tre månader (2023: 27,6 %). Situationen varierar mycket mellan olika specialiteter. Mest svårigheter att genomföra bedömningen av vårdbehovet inom utsatt tid förekom inom ortopedi, ögonsjukdomar samt sjukdomar i mag- och tarmkanalen. Situationen är utmanande även i andra välfärdsområden som har ett universitetssjukhus.
Siffrorna i bokslutet och verksamhetsberättelsen 2024 och de i THL:s rapporter skiljer sig något från varandra. I den nationella jämförelsen användes uppgifter som publicerats av THL.
Antalet patienter som väntat över ett halvt år på vård minskade, men särskilt inom ortopedi och ögonsjukdomar är situationen fortfarande svår. Inom dessa specialiteter har verksamheten flyttats utanför HUS i och med köpta tjänster, vilket försvårar utvecklandet av den egna serviceproduktionen. Att produktionen hålls i tillräcklig utsträckning i egna händer är en förutsättning för att organiseringsansvaret ska förverkligas och universitetssjukhusets utbildningsuppgift säkerställas.
I slutet av 2024 var antalet patienter som väntat över 180 dygn på vård 6 741, cirka en femtedel (19,6 %) av alla som väntat. Antalet patienter som väntat över ett halvt år minskade med cirka 18 procent jämfört med slutet av föregående år. Deras andel låg nära medelvärdet för hela landet (17,8 %) och var något mindre än i andra välfärdsområden med ett universitetssjukhus.
Serviceproduktionen ökade inom flera specialiteter trots sparåtgärder
Trots det strama ekonomiska läget lyckades man öka antalet operationer och den övriga serviceproduktionen. Antalet operationsåtgärder ökade med cirka 4 procent jämfört med året innan och med cirka 8 procent jämfört med 2022. Jämfört med 2022 ökade antalet operationer inom neurokirurgin med ca 28 procent, inom gastroenterologin med ca 26 procent, inom plastikkirurgin med ca 13 procent och inom starroperationer med ca 20 procent. Inom ortopedin ökade antalet operationsingrepp med cirka 4 procent mellan 2022 och 2024.
Man lyckades öka serviceproduktionen och förbättra tillgången till vård genom att rekrytera personal, öka operationssalskapaciteten och utveckla arbetsfördelningen och vårdprocesserna. Vårdkön inom den neurokirurgiska specialiteten kunde avvecklas genom att öka antalet operationssalar och dagkirurgi på Brosjukhuset samt genom att betala prestationsbonusar till vårdavdelningspersonalen. Med hjälp av operations- och anestesisjukskötarnas personalpool förhindrades annulleringen av cirka 900 operationssalsdagar.
Resultatområdena och -enheterna använder också servicesedlar för att förbättra tillgången till vård. År 2024 var faktureringen av servicesedlar sammanlagt 25,8 miljoner euro och sedeln beviljades 14 423 patienter. Faktureringen av servicesedlar ökade med 7,8 procent, men antalet patienter minskade med 8,4 procent jämfört med året innan. Servicesedlar användes mest inom ledproteskirurgi, starroperationer samt korta individuella terapier inom psykiatri. Faktureringen av servicesedlar för muskuloskeletal och plastikkirurgi var cirka hälften (12,8 miljoner euro) av faktureringen av servicesedlar och antalet uppgick till 1 964. Inom ledproteskirurgin var HUS dotterbolag Orton Oy den största servicesedelproducenten. Beträffande starroperationer minskades användningen av servicesedlar av besparingsskäl med cirka 2 000 jämfört med året innan (2024: 6 690 st.), vilket förlängde patienternas väntetider.
Patienterna förflyttades smidigare än tidigare till fortsatt vård, vilket frigör vårdavdelningsplatser inom den specialiserade sjukvården. År 2024 hade de somatiska specialiteterna 47 362 och de psykiatriska specialiteterna 3 217 fördröjningsdagar och deras antal minskade med 27,0 procent jämfört med året innan. Antalet fakturerade fördröjningsdagar (2 232) var 76,4 procent färre än året innan. Bakom minskningen av fördröjningsdagar ligger bland annat informationsöverföringen mellan den specialiserade sjukvården, välfärdsområdena och Helsingfors stad samt utvecklandet av hemsjukvården inom välfärdsområdena.
För att förbättra tillgången till vård inleddes flera projekt, av vilka många fortsätter 2025. Det fanns lite information att tillgå om projektens inverkan på tillgången till vård.
Revisionsnämnden konstaterar att trots många åtgärder är tillgången till vård ännu inte på lagstadgad nivå. För att förbättra situationen till den nuvarande lagstiftningsnivån krävs att finansieringen av HUS tryggas och att verksamheten effektiviseras ytterligare. Dessutom förutsätter hanteringen av efterfrågan på specialiserad sjukvård att servicen utvecklas gemensamt och att integrationen fördjupas mellan HUS, Helsingfors stad och välfärdsområdena i Nyland. Ordnandet av vården av patienter som väntar på operativ behandling är också förknippat med deloptimering mellan HUS resultatområden, när ansvaret för patienternas tillgång till vård och allokeringen av operationssalsresurser fördelas mellan olika resultatområden. I stället för att endast förbättra situationen i en enhet eller inom ett område ska hela sjukhusets verksamhet och patientens vårdkedja beaktas.
Utvärderingen beskrivs mer detaljerat på finska i utvärderingspromemorian Hoitoon pääsy vuonna 2024, pdf 253 kt (arviointikertomushus.fi).