Revisionsnämndernas rekommendationer förutsätter ofta åtgärder även från andra välfärdsområden i Nyland, Helsingfors stad eller HUS-sammanslutningen för att de ska genomföras. I bästa fall stöder revisionsnämndernas rekommendationer integrationen av den specialiserade sjukvården och primärvården samt serviceutvecklingen i enlighet med syftena för social- och hälsovårdsreformen.
HUS-sammanslutningens revisionsnämnd ordnade i oktober ett eftermiddagsseminarium för revisionsnämnderna i Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad. Programmet för seminariet bereddes i samarbete med Helsingfors stad samt revisionsverksamheterna i Västra Nylands och Vanda-Kervos välfärdsområden.
Revisionsnämndernas samarbete bidrar till att skapa en helhetsbild
HUS-sammanslutningens verkställande direktör Matti Bergendahl redogjorde för dragen i den separata lösningen för Nyland. Det särpräglade ekonomiska läget i Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad medför en betydande utmaning för samarbetet i Nyland. Bergendahl betonade att en separat lösning endast kan lyckas genom ett starkt, kontinuerligt och öppet samarbete.
Enligt välfärdsområdets bokslutsprognoser förutspås underskottet för välfärdsområdena öka nationellt till cirka 1,42 miljarder euro i år. Detta medför ett betydande behov av anpassning även i fortsättningen, konstaterade Anna-Liisa Pasanen, ledande specialsakkunnig vid SHM.
Som en del av den riksomfattande styrningen utarbetar THL årligen en expertbedömning av varje välfärdsområde. Utvärderingschef Taru Syrjänen funderade i sitt anförande på hur THL:s och revisionsnämndernas utvärderingsarbete kan stöda varandra. Syrjänen ansåg att den gemensamma lägesbilden, informationsutbytet och prognostiseringen är nyttiga ur alla parters synvinkel och uppmuntrade nämnderna att samarbeta.
Revisionsnämnderna har redan inlett sitt samarbete i Nyland. HUS utvärderingschef Jenni Hämäläinen berättade att HUS, LUVN och VaKe samarbetar i utvärderingen av servicen för personer med funktionsnedsättning. Varje revisionsnämnd utarbetar en egen utvärdering av ämnet, men tillsammans har man bland annat begärt utlåtande till välfärdsområdenas råd för personer med funktionsnedsättning och utbytt information om utvärderingsplanerna. Målet är också att identifiera gemensamma utvecklingsprojekt. Resultaten av utvärderingarna publiceras våren 2025 i utvärderingsberättelserna för 2024.
Öppenhet och dialog ökar effektiviteten i revisionsnämndens utvärdering
Revisionsrådet Helena Hacklin anser att det är viktigt att nämnden har den kompetens och de resurser som kärnuppgiften förutsätter. Som mervärde och stöd i beslutsfattandet ska fokus i utvärderingen ligga på strategiorientering, målen i reformen för social- och hälsovården och räddningsväsendet samt väsentligheten och betydelsen för utvärderingstemana. Hacklin betonade samarbete, kollegial utveckling, gemensamma utvärderingar och mätare.
Det är ett bra tillfälle att komma överens om fortsättningen på och verksamhetsformerna för samarbetet mellan revisionsnämnderna när de nya organen inleder sin verksamhet hösten 2025.
En responsenkät skickades till seminariedeltagarna. Du kan läsa resultaten från enkäten i revisionsnämndens protokoll 21.11.2024.