Många organisationer har nyligen bekantat sig med Copilot, inklusive oss på HUS-sammanslutningen. Det är en generativ AI som fungerar i Microsofts produkter och som man interagerar med genom att ge den uppmaningar på naturligt språk. Copilot svarar på uppmaningarna genom att skapa innehåll, göra redigeringar eller ge andra förslag.
Copilot och andra generativa AI:er har lärt sig från stora mängder data, antingen med hjälp av färdiga exempel eller genom att analysera information utan exempel. AI kan analysera information, identifiera mönster och skapa nytt innehåll, såsom text och bilder. AI ”vet” inte saker, utan fungerar baserat på sannolikheter som genereras av träningsdata och programmerade regler.
Den avgiftsbelagda versionen av Copilot som används i extern revision kan utnyttja HUS:s egen kunskapsbas och lär sig kontinuerligt av användarens skrivstil och preferenser.

Hittills har vi använt Copilot i tre utvärderingar som revisionsnämnden har utfört. Den har visat sig vara ett nyttigt hjälpmedel i följande uppgifter:
- Skapa utkast till intervjufrågor
- Skriva anteckningar på basis av intervjun
- Informationssökning
- Sammanfatta långa texter och hitta nyckelord
- Hitta centrala punkter i långa dokument
- Skissera och redigera texter
AI-kollegan har hjälpt till med idéer och underlättat planeringen av utvärderingen, även om resultaten inte har varit användbara i sig. Särskilt det att man tillräckligt noggrant måste kunna berätta för AI vad man vill att den ska göra har krävt speciellt mycket inlärning. Å andra sidan lär sig AI och kan anpassa hur den fungerar baserat på den feedback den får. Eftersom Copilot endast kan hantera dokument som finns i molnet, har det varit nödvändigt att flytta dem från en plats till en annan och namnge dem tillräckligt tydligt.
AI är vår nya kollega men dess användning kräver AI-läskunnighet
AI kan underlätta arbetet, men dess användning innebär också risker som måste hanteras. Det är viktigt att förstå hur AI fungerar, vad den kan göra och att alltid använda den med eftertanke. Man får aldrig ge AI känslig och konfidentiell information att hantera, och konfidentiella dokument får inte flyttas till molnet.
AI är inte ofelbar. Den kan producera felaktig eller föråldrad information och kan också hitta på saker. Det är därför viktigt att reservera tillräckligt med arbetstid för att granska resultatet och inte lita på det i sin helhet. Allmänna riktlinjer för källhänvisningar och upphovsrätt bör följas ändamålsenligt. När man rapporterar om utvärderingen bör man öppet redogöra för hur AI har använts.
AI gör inte jobbet för oss, utan fungerar som ett hjälpmedel. I bästa fall berikar den tänkandet och effektiverar arbetet.
Hanna-Maria Leinonen
Ledande effektivitetsrevisor
Jaana Isojärvi
Effektivitetsrevisor
Källor: HUS:s principer för användning av AI, etiska riktlinjer och guide för AI-läskunnighet.