Vuokratyövoimasopimusten valvonta toteutuu hyvin, mutta käytännöt vaihtelevat

Jaa sivu

Arvioinnissa selvitettiin ostopalvelujen valvontaa. Arviointi rajattiin terveydenhuoltopalvelujen vuokratyöhön. Arvioinnissa tarkasteltiin valvontaan liittyvää ohjeistusta, vuokratyövoimasopimusten valvontaa koskevia vaatimuksia sekä niiden toteutumista.

Sopimushallintaa on kehitetty ja sopimusjohtamisen vastuut ja prosessit on määritelty. Sopimuksiin on kirjattu, miten valvontaa toteutetaan ja minkälaiset raportointivelvoitteet palveluntuottajalla on.


HUS terveydenhuoltopalvelujen järjestäjänä vastaa ostopalveluna hankitun toiminnan ja vuokratyövoiman valvonnasta. HUSissa on laadittu sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukainen omavalvontaohjelma, joka koskee oman palvelutuotannon lisäksi ostopalveluna hankittua toimin taa. HUSissa omavalvontaa toteutetaan muun muassa auditointien avulla. Vuonna 2024 HUS auditoi yhden ulkoisen palveluntuottajan, ja pilotointia on tarkoitus jatkaa kevään 2025 aikana.

HUSissa on laadittu terveydenhuollon ostopalvelusopimusten hankintasopimusmalli, joka on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain vaatimusten mukainen. Sopimusmalli ohjaa tulosyksiköitä sopimusten laatimisessa. Arvioinnissa läpikäydyt sopimukset noudattivat sopimusmallin vaatimuksia. Sopimusvalvonta perustuu sopimuksen, palvelukuvauksen ja hankinta-asiakirjojen ehtojen, kriteerien, ja sisältöjen toteutumisen seurantaan.

Sopimushallintaa on kehitetty. Yhtymähallitus hyväksyi päivitetyn sopimusjohtamisen ja -hallinnan ohjeen marraskuussa 2024. Ohje määrittelee sopimusjohtamisen vastuut ja prosessit. Sopimuksen yhteyshenkilön tehtävänä on seurata sopimuksen toteutumista, mutta vastuu sopimuksen seurannan ja valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä kuuluu sopimuksen omistajalle. Uutena on lisätty sopimuskoordinaattorin rooli, jonka tehtävänä on avustaa tulosalueella ja -yksiköissä sopimuksen omistajaa ja muita sopimushallintaan osallistuvia esimerkiksi sopimusten seurannassa.

Arviointi osoitti, että vuokratyövoimasopimusten valvonta toteutuu hyvin, mutta sopimusten seurannan ja valvonnan käytännöt vaihtelevat toimialoittain ja tulosyksiköittäin. Riskinä on muun muassa, että kirjaamattomat käytännöt ja tieto eivät siirry henkilöstön vaihtuessa. Vuokratyövoimasopimuksiin liittyviä reklamaatioita ei seurata HUS-tasolla. 

Arvioinnissa tuli ilmi, että HUSin tietojärjestelmät eivät vielä tue sopimusten seurantaa riittävästi. Arviointia tehtäessä ostopalvelusopimukset eivät ole saatavilla keskitetysti samasta paikasta. Hankintojen Voitto-johtamisjärjestelmän odotetaan parantavan sopimushallintaa ja esimerkiksi reklamaatiota koskevien tietojen hallintaa. 

Arviointi on kuvattu yksityiskohtaisemmin arviointimuistiossa Ostopalvelujen valvonta: näkökulmana vuokratyövoimasopimukset, pdf, 365 kt (arviointikertomushus.fi).