Tytäryhtiöiden strategista omistajaohjausta on terävöitettävä

Jaa sivu

Arvioinnin pääkysymys oli, onko HUS järjestänyt omistajaohjauksen tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi selvitettiin tytäryhtiöiden toiminnan tarkoitusta, omistajaohjaukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista, omistajaohjauksen keinoja ja miten HUS-yhtymän arvot näkyvät tytäryhtiöiden toiminnassa. Arviointi rajattiin koskemaan Orton Oy:tä, HUS Kiinteistöt Oy:tä, HYKS-instituutti Oy:tä ja Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:tä. Arvioinnissa ei käsitelty yksityiskohtaisesti yksittäisten tytäryhtiöiden omistajaohjausta, vaan omistajaohjauksen kokonaisuutta.

HUS on järjestänyt omistajaohjauksen tarkoituksenmukaisesti ja se oli aktiivista vuonna 2024. Merkittävä omistajaohjaukseen liittyvä tapahtuma on HUS Kiinteistöt Oy:n jakautuminen vuoden 2025 alusta neljäksi erilliseksi osakeyhtiöksi, millä pyritään HUSin taloudellisen tasapainon saavuttamiseen. Tytäryhtiöille asetetut tavoitteet ovat toteutuneet viime vuosina hyvin.


Johtopäätökset

HUS-konsernin omistajaohjaus on järjestetty tarkoituksenmukaisesti. Omistajaohjauksen menettelyt ovat hyvinvointialuelain, HUS-yhtymän hallintosäännön ja konserniohjeen mukaisia.

Syksyllä 2024 päivitetty konserniohje on laadittu hyvinvointialuelain vaatimusten mukaisesti. Ohjetta olisi mahdollista edelleen joiltakin osin täsmentää ja konkretisoida. Ohjeessa ei esimerkiksi ole mainintaa lahjonnan vastaisista periaatteista tai vaitiolovelvollisuudesta eikä siinä ole tarkemmin määritelty asiakirjoja, jotka tytäryhtiöiden tulee toimittaa konsernijohdolle.

Arvioinnin perusteella ei ole täysin selkeää ja läpinäkyvää, miten HUS-yhtymä omistajana on määritellyt kunkin tytäryhtiön tavoitteet, toiminnan tarkoituksen ja perustelut yhtiöiden omistamaiselle. Tytäryhtiöiden sitovat tavoitteet ovat pääosin taloudellisia ja niitä on vähän. HUSin strategian toteutumisen kannalta olisi perusteltua, että tytäryhtiöillä on aina myös jokin toimintaan liittyvä strateginen tavoite.

Omistajaohjaus oli vuonna 2024 aktiivista. HUS Kiinteistöt Oy:n jakautui vuoden 2025 alusta neljäksi erillistä osakeyhtiöksi. Jakautumisella pyritään HUSin taloudellisen tasapainon saavuttamiseen. Konsernijaosto edellytti Orton Oy:n liiketoiminnalta kannattavuuden parantamista ja palvelutarjonnan selkeyttämistä ja kohdentamista. Myös Orton Oy:n ja HYKS-instituutin sulautumisvalmistelut aloitettiin.

Tytäryhtiöiden hallituksessa HUSia edustavien viranhaltijoiden ja tytäryhtiöiden toimitusjohtajien näkemysten perusteella yhteistyö HUS-yhtymän ja yhtiöiden välillä toimii erittäin hyvin tai melko hyvin.  Kehittämistarpeina tuotiin esiin avoimuuden ja vuorovaikutuksen lisääminen, eri näkökulmien laajempi huomioon ottaminen sekä asioiden valmistelun läpinäkyvyys. Lisäksi toivottiin yhtenäisiä pelisääntöjä esimerkiksi työsuhde-eduista ja bonusjärjestelmistä. Tilinpäätös ja toimintakertomus 2024 -asiakirjaan sisältyvän selonteon perusteella konserniohjausta ja vuorovaikutusta HUSin johtoon pidettiin pääosin riittävänä. 

HUSin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kaksoisroolit tytäryhtiöiden hallituksessa voivat muodostua haasteelliseksi joissakin tilanteissa. Yhtiön hallituksessa heidän tehtävänään on ajaa yhtiön etua, mutta samalla konsernijohdon edustajana valvoa yhtiön toimintaa ja varmistaa HUSin edun toteutuminen. Juridista estettä kaksoisroolille ei ole, mutta käytännössä kaksoisrooli voi hankaloittaa luottamus- tai virkatehtävän hoitamista.

Tarkastuslautakunta muistuttaa konsernijohtoa huolehtimaan tarkastuslautakunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta. Lautakunnalle tulee toimittaa konserniohjeen mukaisesti konsernitilinpäätöksen ja osavuosikatsauksen edellyttämät raportit, jotka koskevat tytäryhtiöiden toimintaa.

Arviointi on kuvattu yksityiskohtaisemmin arviointimuistiossa Tytäryhtiöiden omistajaohjaus, pdf 455 kt (arviointikertomushus.fi).