Arvioinnissa selvitettiin vuoden 2024 talousarvion tavoitteiden toteutumista, HUSin taloudellista tilannetta sekä talouden tasapainotuksen onnistumista.
Taloustilanne on vaikea, eikä rahoitusraami riitä kattamaan toiminnasta aiheutuvia kustannuksia. Säästötoimilla onnistuttiin tasapainottamaan taloutta, mutta silti alijäämää syntyi 30,4 miljoonaa euroa. Vuosilta 2022–2024 syntyneet alijäämät, yhteensä 141,7 miljoonaa euroa, on katettava vuoden 2025 loppuun mennessä. HUS-tason 19 strategisesta tavoitteesta 11 toteutui ja 5 jäi saavuttamatta. 3 tavoitteen toteutumista ei raportoitu tai sitä ei voitu arvioida.
Taloudellinen tilanne ja talouden tasapainotuksen toteutuminen
Arvioinnissa selvitettiin talousarviossa asetettujen sitovien tavoitteiden toteutumista, taloudellista tilannetta ja talouden tasapainotuksen onnistumista sekä strategisten tavoitteiden toteutumista vuonna 2024.
Sitovat taloudelliset tavoitteet toteutuivat muutettuun talousarvioon nähden
Talousarviossa 2024 asetettiin 4 sitovaa taloudellista tavoitetta, jotka koskivat jäsenkuntalaskutuksen kehystä, tilikauden tulosta, investointeja ja lainankannan enimmäismäärää vuoden lopussa. Kaikki tavoitteet toteutuivat alkuperäiseen talousarvioon nähden lukuun ottamatta tilikauden tulosta, joka oli 30,4 miljoonaa alijäämäinen. Joulukuussa 2024 yhtymäkokous päivitti tulostavoitteen nollatuloksesta -65,4 miljoonaan euroon. Tilikauden tulos oli kuitenkin syksyn ennusteita parempi onnistuneen sopeutusohjelman ja säästöjen ansiosta. Lisäksi osa kuluista toteutui ennakoitua pienempinä.
Toimintatuotot ja -kulut esitetään alla olevassa kuviossa. Toimintatuotot olivat noin 3,1 miljardia euroa, joista jäsenmaksuosuudet olivat 2,1 miljardia euroa. Toimintakulut olivat noin 2,9 miljardia euroa ylittäen talousarvion 13,0 miljoonalla eurolla (0,4 %), ja kasvaen 2,0 prosenttia edellisestä vuodesta. Palvelutuotannon volyymi toteutui korkeampana kuin talousarvioon oli suunniteltu, mikä kasvatti myös kuluja.
Kuva. HUSin toimintatuotot ja -kulut (1000 euroa) vuonna 2024. Lähde: Talousjohto 20.2.2025. Visualisointi Hahmota Oy.
Voit suurentaa kuvan viemällä hiiren sen päälle, painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja avaamalla kuvan uudessa välilehdessä.

Talouden tasapainoon on kiinnitettävä erityistä huomiota
HUS-yhtymän taloustilanne on vaikea, kuten useimmilla hyvinvointialueilla. Raamirahoitus ei riitä kattamaan toiminnasta aiheutuvia kustannuksia. Vuosilta 2022–2024 syntyneet alijäämät, yhteensä 141,7 miljoonaa euroa, on katettava hyvinvointialuelain mukaisesti vuoden 2025 loppuun mennessä.
Vaikea taloustilanne näkyy taloutta kuvaavissa tunnusluvuissa. Kestävässä taloudessa vuosikate kattaa poistot. Vuonna 2024 vuosikate oli 94 miljoonaa euroa, eikä se riittänyt kattamaan poistoja. Vuosikate parani kuitenkin huomattavasti edellisestä vuodesta, jolloin se oli 9,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 lainaa oli yhteensä noin 1,1 miljardia euroa. Pitkäaikaista lainaa nostettiin 165 miljoonaa euroa, mikä vastasi talousarvion ennustetta. Lainojen korkoja maksettiin 18,8 miljoonaa euroa, mikä oli 7,4 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Omavaraisuusaste oli 12,9, eikä se saavuttanut sille asetettua 15 prosentin vähimmäistavoitetta. Omavaraisuusaste on viime vuosina laskenut.
Yhtymäkokous hyväksyi joulukuussa 2024 HUS-yhtymän taloussuunnitelman vuosille 2025–2027. Taloussuunnitelma on tasapainossa ja vuoden 2025 talousarvion mukaan aiempina vuosina kertyneet alijäämät katetaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Tämä edellyttää määrätietoista talouden sopeuttamista ja toiminnan tehostamista. Erityistä huomiota on kiinnitettävä myös kasvaneesta lainakannasta aiheutuviin riskeihin.
Säästötoimenpiteillä onnistuttiin tasapainottamaan taloutta. Sopeutusohjelman avulla karsittiin kuluja noin 130 miljoonaa euroa. Lisäksi keskitetyssä seurannassa olleiden tuottavuushankkeilla säästettiin noin 30 miljoonaa euroa. Tuottavuusohjelman HUS-tason toteumaa ei raportoida kokonaisuutena tilinpäätös ja toimintakertomus 2024-asiakirjassa.
Tarkastuslautakunta katsoo, että HUSin johto on tehnyt oikeansuuntaisia toimenpiteitä, jotta vuosien 2022–2024 aikana syntynyt alijäämä on mahdollista kattaa vuoden 2025 loppuun mennessä. Aikataulu alijäämän kattamiselle on HUS-yhtymä osalta tiukka, eikä sille saatu lisäaikaa. Jos alijäämänkattaminen ei onnistu, valtiovarainministeriö käynnistää arviointimenettelyn. Talouden tasapainottamisen ohella on samalla huolehdittava hoitojonojen purkamisesta ja lakisääteisten hoitoon pääsyn määräaikojen toteutumisesta.
Investointeja rajoittaa valtioneuvoston vuosittain vahvistama lainanottovaltuus. Vuonna 2024 investoinnit katettiin vuosikatteella, eikä lainanottovaltuutta tarvittu. HUSin investointimahdollisuudet ovat merkittävästi alentuneet. Vuodelle 2025 ei aluksi lainanottovaltuutta myönnetty, mutta neuvottelumenettelyn jälkeen lainanottovaltuuden määräksi saatiin 274,8 miljoonaa euroa. Maaliskuussa 2025 HUS joutui hakemaan lisälainanottovaltuutta havaitessaan, ettei aiemmin myönnetty lainanottovaltuus riitä. Valtioneuvosto muutti 16.4.2025 lainanottovaltuutta vuodelle 2025 siten, että kokonaismäärä on 332,2 miljoonaa euroa.
Investointeja suunniteltaessa on varmistettava, että kaikki hankkeet sisältyvät vahvistettuun investointiohjelmaan eikä investointiohjelmasta puuttuvia hankintoja tule toteuttaa. HUS-tasolla on oltava yhtenäiset menettelytavat investointien toteuttamiseksi ja varmistettava, että niitä noudatetaan. Myönteistä on, että vuoden 2025 alusta alkaen HUS Hankinnoissa on toiminut Investoinnit ja Diagnostiikka -tiimi, joka toteuttaa keskitetysti investointien tarjouskilpailut ja varmistaa, että hankinta sisältyy investointiohjelmaan.
Strategisten tavoitteiden toteutuminen
Talousarviossa 2024 strategialle asetettiin 19 HUS-tason tavoitetta, jotka kuvasivat pääasiassa erilaisia toimenpiteitä tai tilannetta, johon pyritään. Tarkastuslautakunnan arvioinnin mukaan tavoitteista 11 toteutui, 5 jäi saavuttamatta ja 3 tavoitteen toteutumista ei raportoitu Tilinpäätös ja toimintakertomus 2024-asiakirjasta tai sitä ei voitu arvioida.
Tarkastuslautakunta on toistuvasti suositellut mitattavien tavoitteiden ja tavoitearvojen asettamista strategialle ja sen painopisteille, koska ilman niitä strategian toteutumisen seuranta on vaikeaa. Tarkastuslautakunnan suositus on edennyt oikeaan suuntaan, sillä vuonna 2024 määriteltiin strategiakauden 2023–2027 mittarit. Jatkossa on edelleen tärkeä kiinnittää huomiota siihen, antavatko valitut mittarit riittävän kokonaiskuvan strategian eri painopisteiden toteutumisesta.
HUS-tason tavoitteiden lisäksi tulosalueet ja tulosyksiköt asettavat strategialle omat tavoitteensa vuosittain käyttösuunnitelmissa. Tavoitteet vaihtelevat huomattavasti sisällön, määrän ja mittavuuden suhteen eivätkä ne olleet keskenään yhteismitallisia. Vuonna 2024 kaikki tulosalueet eivät esimerkiksi asettaneet lainkaan tavoitteita kestävälle taloudelle huolimatta vaikeasta taloustilanteesta. Myös tavoitteiden toteutumisen raportoinnissa on erilaisia tapoja. Tämän vuoksi kokonaiskuvan muodostaminen strategian toteutumisesta, ja erilaisten lukuisten strategiaan liittyvien toimenpiteiden ja kehittämishankkeiden vaikuttavuudesta on edelleen erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta. Vaikka on tärkeää, että tulosalueet voivat vaikuttaa omiin strategisiin tavoitteisiinsa, tulisi jatkossa pohtia, onko tulosalueiden tavoiteasetantaa syytä ohjata vahvemmin koko organisaation tasolla ja yhtenäistää tavoitteiden toteutumisen raportointia.
Strategisilla projekteilla saavutettiin useita tuloksia, jotka tukevat strategian toteutumista. Projekteissa kehitettiin esimerkiksi henkilöstöjohtamisen raportointia, useiden potilasryhmien palveluketjuja, potilasvirtoja kuvaava ennustemalli ja kalliiden laitteiden ja sairaanhoidollisten tilojen käyttöasteiden seurantaa. Projektityönä laadittiin myös palveluverkkosuunnitelma. Useissa projekteissa tavoitteita jäi saavuttamatta, tai niiden toteutus siirtyi seuraavaan vuoteen, koska tarvittavia tietojärjestelmämuutoksia ei ollut mahdollista tehdä järjestelmäkehitykseen varattujen resurssien puitteissa. Yhteistoimintaneuvottelujen vuoksi kaikkien strategiset hankkeet eivät edenneet suunnitellusti.
Arviointi on kuvattu yksityiskohtaisemmin arviointimuistiossa Taloudellinen tilanne ja tavoitteiden toteutuminen 2024, pdf 0,4 Mt (arviointikertomushus.fi).