Monessa organisaatiossa on viime aikoina tehty tuttavuutta Copilotin kanssa, myös meillä HUS-yhtymässä. Se on Microsoftin tuotteissa toimiva generatiivinen tekoäly, jonka kanssa keskustellaan antamalla sille luonnollisella kielellä laadittuja kehotteita. Copilot vastaa kehotteisiin luomalla sisältöä, tekemällä muokkauksia tai muita ehdotuksia.
Copilot ja muut generatiiviset tekoälyt ovat oppineet suurista tietomääristä joko valmiiden esimerkkien avulla tai analysoimalla tietoa ilman esimerkkejä. Tekoäly osaa analysoida tietoa, tunnistaa kaavoja ja luoda uutta sisältöä, kuten tekstiä ja kuvia. Tekoäly ei ”tiedä” asioita, vaan se toimii opetusaineiston ja ohjelmoitujen sääntöjen tuottamien todennäköisyyksien pohjalta.
Ulkoisen tarkastuksen käytössä oleva Copilotin maksullinen versio kykenee hyödyntämään HUSin omaa tietopohjaa ja oppii jatkuvasti käyttäjän kirjoitustyylistä ja mieltymyksistä.

Tähän mennessä olemme käyttäneet Copilotia kolmessa tarkastuslautakunnan arvioinnissa. Se on osoittautunut hyödylliseksi apuriksi esimerkiksi seuraavissa tehtävissä:
- Haastattelukysymysten luonnostelu
- Muistiinpanojen laatiminen haastattelusta
- Tiedonhaku
- Pitkien tekstien tiivistäminen ja avainsanojen etsintä
- Keskeisten asioiden etsintä pitkistä dokumenteista
- Tekstien luonnostelu ja muokkaus
Tekoälytyökaveri on auttanut ideoinnissa ja helpottanut arvioinnin suunnittelua, vaikka tuotokset eivät ole sellaisenaan olleet käyttökelpoisia. Opettelua on vaatinut erityisesti se, että tekoälylle pitää osata kertoa riittävän tarkasti, mitä sen halutaan tekevän. Toisaalta tekoäly oppii ja pystyy mukauttamaan toimintaansa saamansa palautteen avulla. Koska Copilot pystyy käsittelemään vain pilvessä sijaitsevia dokumentteja, on niitä pitänyt siirtää paikasta toiseen ja nimetä ne riittävän selkeästi.
Tekoäly on uusi työkaverimme, mutta sen käyttö vaatii tekoälyn lukutaitoa
Tekoäly voi helpottaa työtä, mutta sen käyttöön liittyy myös riskejä, joita on osattava hallita. Tärkeää on ymmärtää, miten tekoäly toimii ja mitä se voi tehdä ja käyttää sitä aina harkiten. Sille ei koskaan saa antaa arkaluontoisia ja salassa pidettäviä tietoja käsiteltäväksi, eikä pilveen saa siirtää luottamuksellisia dokumentteja.
Tekoäly ei ole erehtymätön. Se voi tuottaa virheellistä tai vanhaa tietoa ja se voi myös keksiä asioita. Tuotoksen tarkistukseen tuleekin aina varata riittävästi työaikaa, eikä siihen pidä sellaisenaan luottaa.
Lähdeviitteiden yleisiä merkitsemistapoja ja tekijänoikeuksia tulee noudattaa asianmukaisesti. Arviointia raportoitaessa kerrotaan avoimesti, miten tekoälyä on käytetty.
Tekoäly ei tee työtä puolestamme, vaan toimii apurina. Parhaimmillaan se rikastuttaa ajattelua ja tehostaa työskentelyä.
Hanna-Maria Leinonen, johtava tuloksellisuustarkastaja
Jaana Isojärvi, tuloksellisuustarkastaja
Lähteinä on käytetty HUSin tekoälyn käytön periaatteita, eettisiä ohjeita ja tekoälyn lukutaidon opasta.