Tarkastuslautakunnat kokoontuivat yhteiseen seminaariin

Jaa sivu

Tarkastuslautakunnat antavat suosituksia, joiden toteuttaminen usein edellyttää toimia myös muilta Uudenmaan alueen hyvinvointialueilta, Helsingin kaupungilta tai HUS-yhtymältä. Parhaimmillaan tarkastuslautakuntien antamat suositukset tukevat erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraatiota ja palvelujen kehittymistä sotepe-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti.

HUS-yhtymän tarkastuslautakunta järjesti lokakuussa iltapäiväseminaarin Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin tarkastuslautakunnille. Seminaarin ohjelma valmisteltiin yhteistyössä Helsingin kaupungin sekä Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueiden tarkastustoimien kanssa.

Tarkastuslautakuntien yhteistyö auttaa luomaan kokonaiskuvaa

HUS-yhtymän toimitusjohtaja Matti Bergendahl selosti Uudenmaan erillisratkaisuun liittyviä piirteitä.  Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin erilainen taloudellinen tilanne aiheuttaa merkittävän haasteen Uudenmaan tasoiselle yhteistyölle. Bergendahl korosti, että erillisratkaisussa voidaan onnistua vain vahvalla, jatkuvalla ja avoimella yhteistyöllä.

Hyvinvointialueiden tilinpäätösennusteiden mukaan hyvinvointialueiden alijäämän ennakoidaan valtakunnallisesti kasvavan tänä vuonna noin 1,42 miljardiin euroon.  Tästä aiheutuu merkittävä sopeuttamistarvetta myös jatkossa, totesi STM:n johtava erityisasiantuntija Anna-Liisa Pasasen.

Osana valtakunnallista ohjausta THL:n laatii vuosittain asiantuntija-arvion jokaisesta hyvinvointialueesta.  Arviointipäällikkö Taru Syrjänen pohti esityksessään, miten THL:n ja tarkastuslautakuntien arviointityö voivat tukea toisiaan. Syrjänen piti yhteistä tilannekuvaa, tietojen vaihtoa ja ennakointia hyödyllisenä kaikkien osapuolten näkökulmasta, ja kannusti lautakuntia yhteistyöhön.

Tarkastuslautakuntien yhteistyö Uudellamaalla on jo alkanut. HUSin arviointipäällikkö Jenni Hämäläinen kertoi arvioinnista, jossa HUS, LUVN ja VaKe tekevät yhteistyötä vammaispalvelujen arvioinnissa. Kukin tarkastuslautakunta laatii aiheesta oman arvioinnin, mutta yhdessä on tehty muun muassa lausuntopyyntö hyvinvointialueiden vammaisneuvostoille ja vaihdettu tietoa arviointisuunnitelmista. Tavoitteena on myös tunnistaa yhteisiä kehittämiskohteita. Arviointien tulokset julkaistaan keväällä 2025 vuoden 2024 arviointikertomuksissa.

Avoimuus ja vuoropuhelu lisäävät tarkastuslautakunnan arvioinnin vaikuttavuutta

Revisioneuvos Helena Hacklin piti keskeisenä sitä, että lautakunnalla on ydintehtävän edellyttämä osaaminen ja resurssit. Lisäarvoa tuottavan ja päätöksentekoa tukevan arvioinnin keskiössä tulee olla strategialähtöisyys, sotepe-uudistuksen tavoitteet sekä arviointiaiheiden olennaisuus ja merkittävyys. Hacklin painotti yhteistyötä, vertaiskehittämistä, yhteisiä arviointeja ja mittareita.

Tarkastuslautakuntien yhteistyön jatkosta ja toimintamuodoista on hyvä tilaisuus sopia tarkemmin uusien toimielinten aloitettua toimintansa syksyllä 2025.

Seminaariin osallistujille lähetettiin palautekysely. Kyselyn tuloksista voit lukea tarkastuslautakunnan pöytäkirjasta 21.11.2024.

Pirjo Räsänen-10