Luet tarkastuslautakunnan toimikauden viimeistä arviointikertomusta. Toimikausi ja arviointi sen myötä on ollut isojen muutosten siivittämä. HUS-kuntayhtymä muuttui HUS-yhtymäksi, talouden reunaehdot tiukentuivat merkittävästi ja poliittinen päätöksentekojärjestelmä muuttui. Samanaikaisesti sotepe-uudistus ja Suomen turvallisuusympäristön muutos ovat aiheuttaneet isoja toimintaympäristön muutoksia. Lautakunnan arviointityö jatkui kuitenkin kuten ennenkin. Tarkastuslautakunta antoi kaudellaan 2 arviointikertomusta ja yhteensä 35 suositusta.
Arviointikertomus annetaan yhtymäkokoukselle ja yhtymähallitus antaa lausunnon toimenpiteistä, joihin kertomus antaa aihetta. Tarkastuslautakunta ei ollut tyytyväinen yhtymähallituksen lausuntoon vuoden 2023 arviointikertomuksesta. Lausunto ei kaikilta osin muodosta ehyttä kokonaisuutta, jonka perusteella on mahdollista saada käsitys siitä, mihin toimenpiteisiin tilivelvolliset ovat ryhtyneet ja ryhtyvät lautakunnan havaintojen ja suositusten perusteella. Yhteys lautakunnan suositusten ja lausunnossa esitettyjen toimenpiteiden välillä puuttuu. Tarkastuslautakunta esittää, että yhtymähallituksen lausuntoon merkitään jatkossa suositukset ja kunkin suosituksen kohdalle lausunnon valmistelijan nimi, suosituksen toimeenpanon aikataulu ja vastuutaho.
Nykyisessä päätöksentekojärjestelmässä, jossa HUSilla ei enää ole omaa valtuustoa, yhtymähallituksen ja tarkastuslautakunnan välinen dialogi jää vähäiseksi. Osin tästä syytä, mutta myös arviointityön vaikuttavuuden edistämiseksi, tarkastuslautakunta päätti ryhtyä hyväksymään ja julkaisemaan vuosittaiseen työohjelmaan kuuluvat arvioinnit heti niiden valmistuttua. Näin arviointityön tulokset saadaan nopeammin päättäjien tietoon ja organisaation käyttöön.
HUSin taloustilanne on vaikea. Sopeuttamistarve vuosina 2025–2027 on yhteensä 508 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto ei myöntänyt HUSille jatkoaikaa alijäämän kattamiselle, vaan alijäämä on katettava vuoden 2025 loppuun mennessä. Se on kova vaatimus. Talouden tasapainottamiseksi tehtiin vaikeita päätöksiä. Rekrytointikielto astui voimaan kesällä ja syksyllä käytiin koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Niiden tuloksena 280 työntekijän työsuhde päättyi ja 778 henkilötyövuotta vähennetään määräaikaisia työsuhteita karsimalla ja eläköitymisten kautta. Suurin osa irtisanomisista kohdistui hallintoon, mutta myös hoitohenkilökuntaa ja lääkäreitä irtisanottiin. Jatkossa Uudenmaan toimijoiden on yhdessä kyettävä hallitsemaan erikoissairaanhoidon kysyntää siten, että HUS pystyy aiempaa pienemmillä voimavaroilla tuottamaan järjestämisvastuulleen kuuluvat erikoissairaanhoidon palvelut.
Tarkastuslautakunta huomauttaa, että lakisääteiset hoitoon pääsyä koskevat velvoitteet ja talouden reunaehdot ovat keskenään ristiriidassa, mikä edellyttää kansallisella tasolla päätöksiä siitä, mitä palveluja tuotetaan julkisin varoin. Päätösten perustaksi tarvitaan tietoa hoitojen vaikuttavuudesta, ja tiedon tulee olla kriteerinä, kun päätetään resurssien allokoinnista erikoissairaanhoidossa erikoisalojen välillä. Myös tästä syystä on tärkeää turvata tutkimustyön resurssit tiukasta taloustilanteesta huolimatta. HUSiin vuoden 2025 alussa perustetulla vaikuttavuusyksiköllä on tärkeä rooli vaikuttavuustiedon jakamisessa ja hyödyntämisessä, joten sen resurssointi tulee varmistaa.
Haastavasta vuodesta huolimatta HUS onnistui kääntämään yli puoli vuotta odottaneiden potilaiden määrän laskuun ja lisäämään leikkausten määrää. Edelleen hoitojonot ovat pitkät tekonivelkirurgiassa ja kaihileikkauksissa. Runsas ostopalvelujen käyttö voi vaikeuttaa omien palvelujen kehittämistä. Jatkossa on varmistettava riittävä oma palvelutuotanto, jotta järjestämisvastuu toteutuu. Tarvitaan myös uusia ideoita siitä, miten palvelut tulisi näillä erikoisaloilla organisoida, jotta tilanne saadaan hallintaan.
HUSin pysyminen rahoituskehyksessä on haaste kaikilla Uudenmaan hyvinvointialueilla, ja sillä on vaikutusta myös muiden sote-palvelujen rahoituksen riittävyyteen. Myös THL suosittelee valtakunnallisessa asiantuntija-arviossaan hyvinvointialueita kehittämään HUSin omistajaohjausta ja edistämään HUSin kanssa laaja-alaista rakenteellista muutosta palvelujen painopisteen siirtämiseksi erikoissairaanhoidosta perustasolle. Vaikka perusterveydenhuollossa hoitoon pääsy on parantunut, erikoissairaanhoidon kysyntä ei vielä ole kääntynyt laskuun. Samalla HUSin budjettiraami ei riitä kysyntää vastaavan palvelun tuottamiseen. Jotta Uudenmaan erillisratkaisu voi toimia, on tärkeää saada käyttöön yhteinen alueellinen tietopohja johtamisen tueksi.
Vuoden aikana johtajien palkat ja tulospalkkiot herättivät keskustelua sekä organisaation sisällä että ulkopuolella. Tarkastuslautakunta katsoo, että tulospalkkiot on sidottava talousarvion, strategian sekä hoitoon pääsyn määräaikojen toteutumiseen ja palkitsemisjärjestelmien on oltava läpinäkyviä ja aidosti kannustavia. Johtajien tulospalkkioiden kriteerit ovat olleet liian ylimalkaisia, ja kohtuuttoman suuret palkkiot voivat heikentää yleistä luottamusta HUSia kohtaan sekä henkilöstön sitoutumista organisaatioon.
Lopuksi tarkastuslautakunta esittää kiitokset kaikille HUSin työntekijöille ja viranhaltijoille tärkeästä työstänne. Yhdessä selviämme myös haastavina aikoina. Vaikka arviointikertomuksissa painottuvat kehittämiskohteet, haluaa lautakunta kiinnittää huomiota myös lukuisiin vuoden 2024 onnistumisiin ja saavutuksiin. Niille on varattu oma sivunsa arviointikertomuksessa jäljempänä.