Arvioinnissa selvitettiin, miten HUS tekee yhteistyötä yritysten kanssa ja mitä hyötyjä yritysyhteistyöllä on saavutettu. Lisäksi selvitettiin yritysyhteistyöhön käytettyjä resursseja ja miten yritysyhteistyöhön liittyvät riskit on otettu huomioon. Koska yritysyhteistyö on laaja kokonaisuus, arvioinnissa keskityttiin innovaatiotoimintaan ja ekosysteemeihin esimerkkinä yritysyhteistyöstä.
Yritysyhteistyötä tehdään HUSissa laajasti, ja HUS on haluttu yhteistyökumppani. Innovaatioiden kaupallistaminen on toistaiseksi ollut vähäistä. Yritysyhteistyön kustannuksia ja tuloksia tulee seurata nykyistä paremmin.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaan yliopistollisen sairaalan pääasiallisia tehtäviä ovat erikoissairaanhoidon lisäksi yliopistollisessa sairaalassa toteutettava koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta. HUS tekee yritysyhteistyötä muun muassa tuotekehitys- ja innovaatiohankkeissa, uusia lääkkeitä ja laitteita kehitettäessä, tutkimusedellytyksiä parantavien raamisopimusten kautta sekä hankinnoissa.
Yritysten ja HUSin välistä vuoropuhelua edistää neuvoa-antava Advisory Board. Uudet tuotteet ja prosessit sekä entisten kehittäminen ovat tärkeä terveydenhuoltoa eteenpäin vievä voima.
Johtopäätökset
HUS on haluttu yhteistyökumppani kansallisesti ja kansainvälisesti. Yritysyhteistyö tuo HUSille resursseja ja osaamista, joita ei välttämättä ole omasta takaa, ja avaa ovia verkostoihin, joissa on tietotaitoa myös terveydenhuollon ulkopuolelta. Yritysyhteistyö antaa mahdollisuuksia kehittää uusia hoitomenetelmiä.
Tärkeä yritysyhteistyön muoto on CleverHealth Network -ekosysteemi, joka on ollut toiminnassa 7 vuotta. Ekosysteemin organisoitumista HUSin sisällä, ohjausmallia ja sopimushallintaa selkeytettiin vuonna 2024. Yksi innovaatioista, Kotidialyysi -projektissa kehitetty digitaalinen ratkaisu, on edennyt kaupallistamisvaiheeseen. Se voi tuoda merkittäviä parannuksia potilaiden hoitoon ja hoidon kustannustehokkuuteen. HUS tulee saamaan korvauksen, jos digitaalinen ratkaisu myydään kolmansille osapuolille. Muut ekosysteemissä kehityksessä olevat innovaatiot eivät ole vielä edenneet kaupallistamisvaiheeseen.
Yritysyhteistyöstä ei ole laadittu HUS-tason linjauksia ja ohjeita. Tarkastuslautakunta suositteli niiden laatimista jo vuonna 2019.
Tietoa yritysyhteistyön kustannuksista ei ole saatavilla HUS-tasolla.
Arviointi on kuvattu yksityiskohtaisemmin arviointimuistiossa Yritysyhteistyön tuloksellisuus, pdf 623 kt (arviointikertomushus.fi).