Tarkastuslautakunnan lakisääteinen tehtävä on järjestää hallinnon ja talouden tarkastus sekä arvioida HUSille asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä toiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Tarkastuslautakunta on toimivasta johdosta riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa johtamisen ja päätöksenteon tueksi. Tarkastuslautakunnan työ perustuu toimikauden kattavaan arviointisuunnitelmaan ja vuosittaisiin työohjelmiin. Aiheiden valinnassa huomioidaan strategia, sotepe-uudistuksen tavoitteet ja aiheiden merkittävyys HUSin toiminnassa.
Arviointikertomus annetaan vuosittain yhtymäkokoukselle. Lautakunta arvioi vuosittain talousarviossa asetettujen tavoitteiden toteutumista, hoitoon pääsyä sekä taloudellisesta tilannetta. Vuonna 2024 arvioitiin lisäksi hoitoon pääsyn yhdenvertaisuutta, tytäryhtiöiden omistajaohjausta, ostopalvelusopimusten valvontaa, yritysyhteistyötä, korruptiontorjuntaa, tutkimustoiminnan rahoitusta, hankintatoimen kehittämistä, kehitysvammaisten erityishuoltoa sekä harvinaissairauksien hoidon järjestämistä. Arvioinnin kohteena olivat myös Naisten, lasten ja nuorten palvelut, Operatiiviset palvelut sekä Akuutti, leikkaus- ja tehohoitokeskus -tulosalueet.
Vuoden 2024 arviointikertomus on aiempia vuosia tiiviimpi ja siinä keskitytään kuvaamaan tärkeimmät arvioinnissa esiin nousseet havainnot. Näin on pyritty lisäämään arviointikertomuksen luettavuutta, saavutettavuutta ja hyödynnettävyyttä. Arvioinneista on julkaistu laajemmat arviointimuistiot, joista käy ilmi arvioinnin toteutus, arviointiaiheen tausta sekä lähdeviitteet. Uutta on myös se, että lautakunta on hyväksynyt ja julkaissut arviointimuistiot heti niiden valmistuttua.
Vuoden 2024 arviointikertomuksessa annetaan 10 suositusta. Tarkastuslautakunta pitää välttämättömänä, että HUS-yhtymän rahoitus varmistetaan tasolle, jolla turvataan lainmukainen ja potilaiden yhdenvertainen hoitoon pääsy. Hoitoon pääsyn yhdenvertaisuuteen liittyviin näkökohtiin tulee kiinnittää enemmän huomiota ja soveltaa laajemmin yhden jonon periaatetta. Huolimatta vaikeasta taloustilanteesta HUSin menestymisen ja kustannusvaikuttavien erikoissairaanhoidon palvelujen kannalta on välttämätöntä turvata tutkimukselle riittävät resurssit. Lisäksi lautakunta suosittelee terävöittämään tytäryhteisöjen omistajastrategiaa, tuottamaan kokonaiskuvan ostopalvelusopimuksista, luomaan linjaukset ja ohjeet yritysyhteistyölle ja huomioimaan korruptioon liittyvät riskit osana riskienhallintaprosessia. Kehitysvammaisten erityishuollon palveluihin tulee turvata riittävä henkilöstö ja harvinaissairaiden hoitopolkuja on kehitettävä alueellisesti. Lautakunta suosittelee myös tulosalueiden johtamisen edellytyksien vahvistamista selkeillä tavoitteilla sekä varmistamalla johtamisessa tarvittavien ajantasaisten tietojen saatavuus ja toimiva johdon yhteistyö organisaation ja päätöksenteon eri tasoilla.
Arviointikertomuksen luvuissa 3, 6 ja 8 hyödynnettiin tekoälyä tekstin luonnostelussa.
Onnistumisia ja saavutuksia vuonna 2024
Vuonna 2024 HUSissa tapahtui paljon myönteistä kehitystä, josta tarkastuslautakunta nostaa esiin seuraavat onnistumiset ja saavutukset.
- Potilaat ovat erittäin tyytyväisiä HUSin palveluihin. Vuonna 2024 suositteluindeksiluku NPS nousi lukuun 80, joka on erinomainen tulos.
- Tiukasta taloustilanteesta huolimatta palvelutuotantoa lisättiin ja hoitojonoja purettiin useilla erikoisaloilla. Yli puoli vuotta hoitoon odottaneiden potilaiden määrä laski lähes viidenneksellä edelliseen vuoteen verrattuna. Leikkausmääriä lisättiin erityisesti neurokirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoisaloilla.
- Tuottavuusohjelmalla saavutettiin lähes 30 miljoonan euron säästöt, kun tavoite oli 15 miljoonaa euroa. Tuottavuutta paransi muun muassa leikkausosastojen henkilöstöpooli, joka esti noin 900 leikkaussalipäivän peruutuksen. Vuokratyövoiman käyttöä vähennettiin noin 7 miljoonalla eurolla, kun tavoitteena oli miljoonan euron säästö.
- HUS kutsuttiin mukaan Euroopan yliopistosairaaloiden verkostoon (EUHA, European University Hospital Alliance). Verkosto edistää terveydenhuollon, tutkimuksen ja koulutuksen huippuosaamista ja sen jäseninä on 11 Euroopan johtavaa yliopistosairaalaa. Lisäksi HUS on mukana toukokuussa 2024 perustetussa Pohjoismaiden pääkaupunkien yliopistosairaaloiden liitossa (Nordic University Hospital Alliance, NUHA). Verkostoituminen luo edellytyksiä verrata ja kehittää omaa toimintaa kansainvälisesti.
- Painonhallintatalon etäpalveluna toteutettu Terveyslaihdutusvalmennus on parantanut hoidon saatavuutta lihavuuden hoidossa. Syksyllä 2024 digihoitopolulla oli hoidettu 11 000 potilasta.
- Terveyskylän lasten insuliinipumppudigipolku säästää vuosittain noin 90 000 euroa perinteiseen hoitoon verrattuna, kun hoidon aloitukseen liittyvät sairaalapäivät on voitu pudottaa kolmesta yhteen. Vuoteen 2026 mennessä säästöt ovat arviolta noin 365 000 euroa.
- Lisääntymislääketieteen yksikössä tehtiin yli 12 prosenttia enemmän hedelmöityshoitoja verrattuna vuoteen 2023. Erityisesti kasvoivat lahjasiittiöillä tehdyt hoidot, joita tehtiin yli 42 prosenttia enemmän.
- HUSissa tehtiin Suomen ensimmäinen kädensiirto.
- Naistentautien ja synnytysten tulosyksikössä käynnistyneen puhelinpalvelun avulla ohjataan synnyttäjiä sairaalaan, jossa on tilaa ja voidaan näin välttää ruuhkautumisia.
- Vuosien kuluessa syntynyt hankintavelka on purettu ja hankintojen säästöt vuonna 2024 valmistuneissa kilpailutuksissa olivat lähes 11 miljoonaa euroa. HUS palkittiin edistyksellisenä ekologisesti kestävien hankintojen toimijana.