I utvärderingen utreddes vilka konsekvenser överföringen av Etevas tjänster till HUS har haft. Dessutom utreddes tillgången till specialomsorgstjänster för personer med utvecklingsstörning. Man granskade kostnader, kundnöjdhet och kvalitet.
Överföringen av Etevas tjänster till HUS har inte till alla delar varit en fungerande lösning. Utmaningar finns i tillgången till läkare och vårdpersonal och därmed tillgången till vård. Avsaknaden av lämplig boendeservice förlänger vården av klienter med intellektuell funktionsnedsättning inom den specialiserade sjukvården. Det finns också utvecklingsbehov i samarbetet mellan aktörerna, i lokalerna, i metoderna för kundrespons samt i de svenskspråkiga tjänsterna.
Före reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet ansvarade samkommunen Eteva för tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Nyland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland. Samkommunens tjänster överfördes till välfärdsområdena i början av 2023. Krävande tjänster för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning överfördes som överlåtelse av rörelse till HUS, eftersom man ville bevara tjänsterna som en helhet och trygga deras kontinuitet. Till HUS överfördes 3 psykiatriska avdelningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning som finns i Kervo, Lahtis och Tavastehus, en psykiatrisk avdelning för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning i Lahtis, en poliklinik för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Vanda samt mobila experttjänster. Sammanlagt överfördes cirka 170 arbetstagare och kostnadseffekten av ändringen uppskattades till cirka 12,5 miljoner euro.
Tjänsterna för personer med utvecklingsstörning som HUS producerar är specialiserad sjukvård enligt HUS-sammanslutningens lagstadgade organiseringsansvar.
Före social- och hälsovårdsreformen ansvarade Kårkulla samkommun för de svenskspråkiga tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning i hela landet. Efter reformen ansvarar välfärdsområdena också för de svenskspråkiga tjänsterna. Välfärdsområdena har huvudansvaret för tjänster för personer med funktionsnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning, även för ordnandet av specialomsorgstjänster för personer med utvecklingsstörning.
Slutsatser
På basis av utvärderingen har överföringen av Etevas tjänster till HUS inte till alla delar varit en fungerande lösning. Bland annat personalens tillräcklighet och tillgången till vård medför utmaningar. Ur HUS perspektiv har överföringen av tjänsterna till HUS förtydligat ordnandet av hälso- och sjukvårdstjänster för personer med utvecklingsstörning, men samtidigt är det med tanke på välfärdsområdena och kunderna svårt att få tillgång till HUS tjänster. Positivt är att HUS och välfärdsområdena samarbetar intensivt för att utveckla tjänsterna.
Kostnaderna för verksamheten vid enheten för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning har motsvarat den ursprungliga uppskattningen, men samtidigt har verksamhetens omfattning varit mindre än planerat, eftersom alla avdelningsplatser inte har kunnat hållas öppna.
Vid enheten för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning finns få vakanser som läkare och cirka hälften av vakanserna som sjukskötare är obesatta. Detta är ett allvarligt problem. Läkarresurserna räcker inte till för att till exempel göra upp rehabiliteringsplaner på polikliniker eller för mobila experttjänster. På grund av bristen på vårdpersonal var en betydande del av avdelningsplatserna inom vården av personer med intellektuell funktionsnedsättning stängda 2024. HUS har inte kunnat anställa socionomer, även om de under Etevas tid hade en viktig roll i specialomsorgstjänsterna för personer med utvecklingsstörning.
HUS-sammanslutningens lagstadgade organiseringsansvar begränsar de psykiatriska tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning till vård som förutsätter specialiserad sjukvård. Samtidigt kan patienterna dock också behöva socialvårdstjänster, till exempel rehabilitering som HUS inte ordnar. Detta gäller särskilt situationer där vården inom den specialiserade sjukvården drar ut på tiden på grund av att det inte är möjligt att ordna en lämplig bostad för kunden.
Avsaknaden av lämplig boendeservice är en flaskhals i servicesystemet, vilket förlänger vården av personer med intellektuell funktionsnedsättning inom den specialiserade sjukvården och fördröjer nya patienters tillgång till HUS avdelningar. Utdragna vårdperioder följs inte upp systematiskt till exempel med hjälp av fördröjningsdagar och välfärdsområdena faktureras inte för utdragen vård. Utvecklingsbehoven inom boendeservicen har identifierats och HUS och välfärdsområdena samarbetar för att förbättra situationen. Boendeservicen hör inte till HUS organiseringsansvar, så HUS möjligheter att påverka i ärendet är begränsade.
Enheten för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning har utmaningar med att genomföra bedömningen av vårdbehovet inom den lagstadgade tidsfristen. För att kunna svara på beteendeproblem hos barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning krävs förutom vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning även sakkunskap inom andra specialiteter som enheten inte har.
Avdelningarna för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning är åtskilda från HUS övriga funktioner, vilket är en utmaning bland annat med tanke på säkerställandet av personalens arbetssäkerhet.
I organiseringsavtalet för HUS och samarbetsavtalet för Södra Finlands samarbetsområde avtalas inte tydligt om arbetsfördelningen mellan HUS och välfärdsområdena i produktionen av specialomsorgstjänster för personer med utvecklingsstörning. I praktiken kan det vara svårt att urskilja när kundens vård hör till HUS och när välfärdsområdet ansvarar för den. I samarbetsavtalet har man identifierat utvecklingsobjekt för tjänsterna, men inga konkreta mål ställs upp för utvecklingsarbetet, vilket kan försämra avtalets styrande effekt.
De kundnöjdhetsmätare och responskanaler som HUS allmänt använder lämpar sig inte särskilt väl för att följa upp kundnöjdheten hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den psykiatriska enheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning har ingen kundpanel genom vilken kundernas och deras närståendes synpunkter kan beaktas i utvecklandet av tjänsterna. Positivt är att det har framställts få anmärkningar och klagomål om verksamheten vid enheten för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. Enligt välfärdsområdenas råd för personer med funktionsnedsättning är man nöjd med HUS vård.
Det finns utmaningar i tillgången till tjänster för vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning på svenska. Efter att Kårkulla samkommun upplöstes har experter som kan svenska splittrats i olika välfärdsområden och det är svårt att rekrytera dem.
Utvärderingen beskrivs mer detaljerat på finska i utvärderingspromemorian Kehitysvammaisten erityishuollon tilanne, pdf 633 kt (arviointikertomushus.fi).