Huvudfrågan i utvärderingen var om HUS har ordnat ägarstyrningen på ett ändamålsenligt sätt. Dessutom utreddes dotterbolagens verksamhetssyfte, uppnåendet av ägarstyrningsmålen, metoderna för ägarstyrning och hur HUS-sammanslutningens värderingar syns i dotterbolagens verksamhet. Utvärderingen begränsades till att gälla Orton Oy, HUS Fastigheter Ab, HUCS-institutet Ab och Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy. I utvärderingen behandlades inte ägarstyrningen av enskilda dotterbolag i detalj, utan ägarstyrningen som helhet.
HUS har ordnat ägarstyrningen på ett ändamålsenligt och aktivt sätt 2024. En betydande händelse i anslutning till ägarstyrningen är HUS Fastigheter Ab:s uppdelning i fyra separata aktiebolag från början av 2025, genom vilket man strävar efter att uppnå ekonomisk balans på HUS. Målen för dotterbolagen har uppnåtts väl under de senaste åren
Slutsatser
HUS-koncernens ägarstyrning har ordnats på ett adekvat sätt. Förfarandena för ägarstyrning följer lagen om välfärdsområden, HUS-sammanslutningens förvaltningsstadga och koncerndirektivet.
Koncerndirektivet som uppdaterades hösten 2024 har utarbetats i enlighet med kraven i lagen om välfärdsområden. Anvisningen kan ytterligare preciseras och konkretiseras till vissa delar. I anvisningen nämns till exempel inte principerna mot korruption eller tystnadsplikten och de handlingar som dotterbolagen ska lämna till koncernledningen definieras inte närmare.
Utifrån utvärderingen är det inte helt tydligt och transparent hur HUS-sammanslutningen som ägare har fastställt varje dotterbolags mål, verksamhetssyfte och motiveringar till bolagens ägarförhållanden. Dotterbolagen har få bindande mål och de är i huvudsak ekonomiska. Med tanke på genomförandet av HUS strategi vore det motiverat att dotterbolagen alltid också har något strategiskt verksamhetsmål.
Ägarstyrningen var aktiv 2024. HUS Fastigheter Ab delades i början av 2025 upp i fyra separata aktiebolag. Genom uppdelningen strävar man efter att uppnå ekonomisk balans på HUS. Koncernsektionen förutsatte att Orton Oy:s affärsverksamhet ska förbättra lönsamheten samt förtydliga och inrikta serviceutbudet. Orton Oy:s och HUCS-institutets fusionsförberedelser inleddes.
Enligt tjänsteinnehavarna som representerar HUS i dotterbolagens styrelse och dotterbolagens verkställande direktörer fungerar samarbetet mellan HUS-sammanslutningen och bolagen mycket bra eller ganska bra. Som utvecklingsbehov lyfte man fram ökad öppenhet och interaktion, mer omfattande beaktande av olika synvinklar samt transparens i beredningen av ärenden. Dessutom önskades enhetliga spelregler för till exempel anställningsförmåner och bonussystem. Utifrån redogörelsen i dokumentet Bokslut och verksamhetsberättelse 2024 ansågs koncernstyrningen och interaktionen med HUS ledning i huvudsak vara tillräcklig.
I vissa situationer kan HUS förtroendevaldas och tjänsteinnehavares dubbelroller i dotterbolagens styrelser bli utmanande. Deras uppdrag i bolagets styrelse är att främja bolagets intressen, men samtidigt har de som representant för koncernledningen som uppgift att övervaka bolagets verksamhet och säkerställa att HUS intresse tillgodoses. Det finns inget juridiskt hinder för en dubbelroll, men i praktiken kan en dubbelroll försvåra skötseln av ett förtroende- eller tjänsteuppdrag.
Revisionsnämnden påminner koncernledningen om att se till att revisionsnämndens rätt till information tillgodoses. De rapporter som förutsätts i koncernbokslutet och delårsrapporten och som gäller dotterbolagens verksamhet ska lämnas till nämnden i enlighet med koncerndirektivet.
Utvärderingen beskrivs mer detaljerat på finska i utvärderingspromemorian Tytäryhtiöiden omistajaohjaus, pdf 455 kt (arviointikertomushus.fi).