I utvärderingen utreddes utfallet av budgetmålen för 2024, HUS ekonomiska läge samt hur väl balanseringen av ekonomin har lyckats.
Det ekonomiska läget är svårt och finansieringsramen räcker inte till för att täcka kostnaderna för verksamheten. Genom sparåtgärderna lyckades man balansera ekonomin, men ett underskott på 30,4 miljoner euro uppstod ändå. Underskotten från 2022–2024, totalt 141,7 miljoner euro, ska täckas före utgången av 2025. Av de 19 strategiska målen på HUS-nivå uppnåddes 11 och 5 uppnåddes inte. Utfallet av 3 mål rapporterades inte eller kunde inte bedömas.
Det ekonomiska läget och utfallet av balanseringen av ekonomin
I utvärderingen utreddes utfallet av de bindande målen i budgeten, det ekonomiska läget och hur balanseringen av ekonomin lyckats samt utfallet av de strategiska målen 2024.
De bindande ekonomiska målen uppnåddes i förhållande till den reviderade budgeten
I budgeten 2024 fastställdes fyra bindande ekonomiska mål som gällde ramen för medlemsfaktureringen, räkenskapsperiodens resultat, investeringar och maximibeloppet för lånestocken i slutet av året. Alla mål uppnåddes i förhållande till den ursprungliga budgeten med undantag av räkenskapsperiodens resultat, som uppvisade ett underskott på 30,4 miljoner euro. I december 2024 uppdaterade sammanslutningens stämma resultatmålet från ett nollresultat till -65,4 miljoner euro. Räkenskapsperiodens resultat var dock bättre än höstens prognoser tack vare ett lyckat anpassningsprogram och besparingar. Dessutom var en del av de realiserade kostnaderna mindre än väntat.
Verksamhetsintäkterna och -kostnaderna presenteras i figur. Verksamhetsintäkterna uppgick till cirka 3,1 miljarder euro, varav betalningsandelarna utgjorde 2,1 miljarder euro. Verksamhetskostnaderna var cirka 2,9 miljarder euro och överskred budgeten med 13,0 miljoner euro (0,4 %) och ökade med 2,0 procent jämfört med året innan. Volymen av serviceproduktionen var högre än budgetmålet, vilket också ökade kostnaderna.
Figur. HUS verksamhetsintäkter och -kostnader (1 000 euro) 2024. Källa: Ekonomiledningen 20.2.2025. Visualisering Hahmota Oy.
För att förstora bilden, håll muspekaren över den, tryck på höger musknapp och öppna bilden i en ny flik.

Särskild uppmärksamhet ska fästas vid den ekonomiska balansen
HUS-sammanslutningens ekonomiska läge är svårt, precis som i de flesta välfärdsområden. Ramfinansieringen räcker inte till för att täcka kostnaderna för verksamheten. Underskotten från 2022–2024, totalt 141,7 miljoner euro, ska i enlighet med lagen om välfärdsområden täckas före utgången av 2025.
Det svåra ekonomiska läget återspeglas i nyckeltalen som beskriver ekonomin. I en hållbar ekonomi täcker årsbidraget avskrivningarna. År 2024 var årsbidraget 94 miljoner euro och räckte inte till för att täcka avskrivningarna. Årsbidraget förbättrades dock betydligt jämfört med året innan, då det var 9,1 miljoner euro. Det totala lånebeloppet 2024 uppgick till cirka 1,1 miljarder euro. Långfristiga lån togs ut till ett belopp av 165 miljoner euro, vilket motsvarade budgetprognosen. I låneräntor betalades 18,8 miljoner euro, vilket var 7,4 miljoner euro mer än året innan. Soliditetsgraden var 12,9 och uppnådde inte minimimålet på 15 procent. Soliditetsgraden har sjunkit under de senaste åren.
Sammanslutningens stämma godkände i december 2024 HUS-sammanslutningens ekonomiplan för 2025–2027. Ekonomiplanen är i balans och enligt budgeten för 2025 täcks underskotten från tidigare år före utgången av 2025. Detta förutsätter en målmedveten anpassning av ekonomin och effektivisering av verksamheten. Särskild uppmärksamhet ska också fästas vid de risker som den ökade lånestocken medför.
Genom sparåtgärderna lyckades man balansera ekonomin. Med hjälp av anpassningsprogrammet minskades kostnaderna med cirka 130 miljoner euro. Dessutom sparade produktivitetsprojekten med centraliserad uppföljning cirka 30 miljoner euro. Utfallet för produktivitetsprogrammet på HUS-nivå rapporteras inte som helhet i dokumentet Bokslut och verksamhetsberättelse 2024.
Revisionsnämnden anser att HUS ledning har vidtagit åtgärder i rätt riktning för att det ska vara möjligt att täcka underskottet som uppkommit under 2022–2024 före utgången av 2025. Tidtabellen för täckningen av underskottet är stram för HUS-sammanslutningen och ingen tilläggstid beviljades. Om underskottet inte kan täckas inleder finansministeriet ett utvärderingsförfarande. Vid sidan av balanseringen av ekonomin ska man samtidigt se till att vårdköerna avvecklas och att de lagstadgade tidsfristerna för tillgången till vård uppfylls.
Investeringarna begränsas av den fullmakt att uppta lån som statsrådet fastställer årligen. År 2024 täcktes investeringarna med årsbidraget och ingen fullmakt att uppta lån behövdes. HUS investeringsmöjligheter har minskat betydligt. Till en början beviljades ingen fullmakt att uppta lån för 2025, men efter förhandlingsförfarandet uppgick fullmakten att uppta lån till 274,8 miljoner euro. I mars 2025 var HUS tvungen att ansöka om fullmakt för att uppta tilläggslån när det konstaterade att den tidigare beviljade fullmakten att uppta lån inte räcker till. Statsrådet ändrade den 16 april 2025 fullmakten att uppta lån för 2025 så att det totala beloppet är 332,2 miljoner euro.
När investeringar planeras ska det säkerställas att alla projekt ingår i det fastställda investeringsprogrammet och att anskaffningar som saknas i investeringsprogrammet inte ska genomföras. På HUS-nivå ska det finnas enhetliga förfaringssätt för att genomföra investeringarna och det ska säkerställas att de följs. Positivt är att ett team för investeringar och diagnostik har varit verksamt vid HUS upphandlingar sedan början av 2025. Teamet genomför anbudstävlan för investeringar centraliserat och säkerställer att upphandlingen ingår i investeringsprogrammet.
Utfallet av de strategiska målen
Budgeten 2024 fastställde 19 mål på HUS-nivå som i huvudsak beskrev olika åtgärder eller den situation som eftersträvas. Enligt revisionsnämndens utvärdering uppnåddes 11 av målen, 5 uppnåddes inte och utfallet av 3 mål rapporterades inte i dokumentet Bokslut och verksamhetsberättelse 2024 eller så kunde utfallet inte bedömas.
Revisionsnämnden har upprepade gånger rekommenderat att man ställer upp mätbara mål och målvärden för strategin och dess fokusområden, eftersom det är svårt att följa upp genomförandet av strategin utan dem. Revisionsnämndens rekommendation har framskridit i rätt riktning, eftersom indikatorerna för strategiperioden 2023–2027 fastställdes 2024. I fortsättningen är det fortfarande viktigt att fästa uppmärksamhet vid om de valda indikatorerna ger en tillräcklig helhetsbild av genomförandet av strategins olika fokusområden.
Utöver målen på HUS-nivå ställer resultatområdena och resultatenheterna årligen upp egna mål för strategin i dispositionsplanerna. Målen varierar avsevärt i fråga om innehåll, mängd och omfattning och de var inte sinsemellan jämförbara. År 2024 ställde alla resultatområden till exempel inte alls upp mål för en hållbar ekonomi trots det svåra ekonomiska läget. Det finns också olika rapporteringssätt om målutfallet. Därför är det fortfarande mycket svårt, till och med omöjligt, att skapa en helhetsbild av genomförandet av strategin och effekterna av olika åtgärder och utvecklingsprojekt i anslutning till strategin. Även om det är viktigt att resultatområdena kan påverka sina egna strategiska mål, bör man i fortsättningen fundera på om det finns skäl att styra resultatområdenas måluppställning starkare på organisationsnivå och förenhetliga rapporteringen av målutfallet.
Genom de strategiska projekten uppnåddes flera resultat som stöder förverkligandet av strategin. I projekten utvecklades till exempel rapporteringen om personalledningen, servicekedjorna för flera patientgrupper, prognosmodellen som beskriver patientflödena och uppföljningen av nyttjandegraden för dyra apparater och sjukvårdslokaler. En plan för servicenätet utarbetades också som projektarbete. I flera projekt uppnåddes inte målen eller så överfördes genomförandet av dem till följande år, eftersom det inte var möjligt att göra nödvändiga ändringar i datasystemen inom ramen för de resurser som reserverats för systemutveckling. På grund av samarbetsförhandlingarna framskred inte alla strategiska projekt som planerat.
Utvärderingen beskrivs mer i detalj på finska i utvärderingspromemorian Taloudellinen tilanne ja tavoitteiden toteutuminen 2024, pdf 0,4 Mb (arviointikertomushus.fi).