Sök

Utvärderingsarbetet inom den nya revisionsnämnden har inletts

Utvärderingsarbetet inom den nya revisionsnämnden har inletts

HUS fullmäktige har valt en revisionsnämnd med sju medlemmar vars ordförande är Matti Parpala och viceordförande Hanna Varis. De övriga medlemmarna är Ulf Kjerin, Tuula Mohamud, Ari Oksanen och Teemu Purojärvi. Den nya nämnden vars medlemmar har mångsidig kompetens inom olika sektorer inom samhället har tagit tag i sin uppgift med entusiasm. Utgående från det är det bra att inleda revisionsnämndens viktiga arbete vars främsta uppgift är att hjälpa att utveckla verksamheten inom HUS, Finlands största sjukvårdsdistrikt och säkerställa att nämndens och därmed ägarnas vilja förverkligas.

Nämndens revisionsarbete har alltså inletts och målet är att utvärderingsberättelsen för 2021 godkänns i slutet av april 2022. Revisionsnämnden godkände sin utvärderingsberättelse för 2021 och 2022 under mötet i december. En del av teman fastställs redan i kommunlagen: hur målen för verksamheten och ekonomin som fullmäktige har fastställt uppnås, om verksamheten är ordnad på ett resultatinriktat och ändamålsenligt sätt och hur man har lyckats stabilisera ekonomin. 

I utvärderingsberättelsen 2021 riktas utvärderingen till två av HUS resultatenheter; Diagnostikcentrumet och IT-förvaltningen. Inom IT-förvaltningen utreds bland annat frågor i anknytning till hur målen som ställts för Apotti har genomförts. Samutvärderingen av kommunerna i huvudstadsregionen och HUS som genomförs av revisionsnämnderna och som redan blivit en tradition, granskar denna gång hur vården av äldre akutpatienter ordnas. Ytterligare utvärderingsteman som pågått under två år är genomförandet av strategi, rekrytering, språkprogram, tillgång till vård, kvalitet, utvärdering och upphandlingar. Dessa har haft en framträdande roll under den senaste tiden och de har även behandlats av revisionsnämnden i de tidigare utvärderingsberättelserna.  

HUS uppgift är att producera högklassiga tjänster inom den specialiserade sjukvården för invånarna i Nyland. Detta förutsätter av vår fantastiska vårdpersonal dessutom olika typer av välfungerande stödtjänster och processer. I en stor och multiprofessionell organisation finns det mycket att utvärdera. Ett ytterligare tillägg i utvärderingsarbetet är även förändringarna i den fysiska omvärlden, särskilt coronapandemin och Social- och hälsovårdsreformen. Revisionsnämnden måste även ta dessa faktorer i beaktande. När servicesystemet ändras är det viktigt att även HUS och revisionsnämnderna inom de framtida välfärdsområdena följer noggrant effekterna av reformen och uppnåendet av målen som fastställts för det. Den nya revisionsnämnden har säkert tillräckligt med intressanta uppgifter!

Pirjo Räsänen

Utvärderingsdirektör